Gemeente Utrecht zet samen met Hogeschool Utrecht (HU) in op vernieuwende leerwerktrajecten voor statushouders. Hierin combineren ze specifieke kennis over hun beroep, ervaring in de praktijk en de Nederlandse taal.
Wist je dat kanker de tweede doodsoorzaak in de EU is, na hart- en vaatziektes? Om kanker te bestrijden wordt er in de EU op diverse manieren samengewerkt en geïnvesteerd. Zo is voor de behandeling van kankerpatiënten een protonenkliniek in Nederland gekomen. Dit werd mogelijk gemaakt met EU-steun.
Sinds enkele jaren kunnen studenten, wetenschappers en medewerkers van de Vrije Universiteit gebruik maken van een multifunctioneel onderzoeksgebouw en een energiezuinigere campus.
De Oosterscheldekreeft, is een uniek Nederlands product dat zich van andere kreeften onderscheidt door een fijnere en zachtere smaak. Echter door massale sterfte wordt er minder van deze kreeft gevangen. De oorzaak is onduidelijk maar een onderzoek moet meer inzichten geven voor duurzame visserij.
Wist je dat gezichtsbepalende plekken in Nederland zoals wegen en gebouwen tot stand zijn gekomen met behulp van een lening van de Europese investeringsbank? Een daarvan is de eerste Hogesnelheidslijn (HSL.)
Dankzij 86 windturbines op het land en water kunnen 400.000 huishoudens in Flevoland gebruik maken van duurzame energie door het Windpark Noordoostpolder.
Waar zouden we in Nederland zijn zonder bescherming van de dijken tegen de kracht van het water om onze voeten droog te houden?
Wist je dat de Rotterdamse haven de grootse haven van Europa is? Het Havenbedrijf Rotterdam heeft in 2008 900 miljoen euro aan EU-steun gekregen om de capaciteit van de haven uit te breiden via de Tweede Maasvlakte.
Dankzij EU-steun hebben Nederlandse ziekenhuizen o.a. personeel opgeleid zodat er meer personeel beschikbaar is voor de intensive care en de klinische zorg. Ook zijn er meer bedden aangeschaft. Wat belangrijk is voor patiënten wanneer ze zorg nodig hebben.
Wist je dat er in Nederland ca. 600 ton brood per dag niet wordt verkocht? Dankzij een nieuw project wordt het niet verkochte brood verwerkt tot grondstof voor de productie van hoogwaardig desembrood voor de bakkerijsector.
In Groningen kan het op het verharde Damsterplein heel warm worden in de zomer. Ook zijn er soms forse regenbuien die tot wateroverlast leiden. Daarom wordt het plein opnieuw ingericht.
In Heinenoord is een waterstoftankstation geopend voor meer dan twintig brandstofcelbussen waardoor passagiers op een duurzame manier vervoerd kunnen worden.
Hoe kunnen we in Nederland en België de eikenprocessierups bestrijden zonder dat dit schadelijk is voor de gezondheid en de biodiversiteit? Dat is iets waar Noord-Brabant, Limburg en Gelderland in Nederland en Antwerpen en Limburg in België samen aan werken.
De grootste zeesluis ter wereld is in 2022 geopend in IJmuiden. Deze sluis zorgt niet alleen voor betere bereikbaarheid van het gebied maar ook voor meer groei en banen.
De Nederlandse visserijsector is een van de sectoren, die hard is geraakt door de pandemie. Om de vissers en aquacultuurproducenten te steunen in een moeilijke periode is Nederland met maatregelen gekomen om zo de economische gevolgen te beperken.
Het introduceren van een nieuw gewas is geen kwestie van het planten van een paar zaadjes.
Vliegers inzetten om duurzame energie te krijgen.
Groningen gaat milieuvriendelijkere treinen inzetten.
De EU financiert een reeks veelbelovende onderzoeksprojecten op dit gebied, waaronder twee projecten om het risico op borstkanker bij vrouwen beter te kunnen vaststellen voor optimale screening en preventie - en zo vrouwenlevens te redden.
"Zo’n 45% van de vis wordt niet gebruikt. Dat is niet meer van deze tijd, zulke voedselverspilling", aldus Timo ter Voort van het bedrijf Living Foods.
Zonder gedoe met de bus, trein of OV-fiets de grens over naar België of Duitsland, met je ID als vervoersbewijs. Dit is mogelijk in Limburg dankzij een EU-project.