Dankzij de nieuwe zeesluis blijven het Noordzeekanaalgebied, de havens van Amsterdam en de Europese achterlandverbindingen de komende 100 jaar goed bereikbaar. De investering in deze nieuwe maritieme toegang betekent een belangrijke verbetering voor de bereikbaarheid op het hoofdvaarwegennet.
Duurzaamheid haveneconomie
De goede bereikbaarheid van het Noordzeekanaalgebied via de zeesluis, draagt bij aan belangrijke transities in de havens. Zoals de energietransitie en de omslag naar een circulaire economie. Deze kunnen zich met de komst van de zeesluis blijven ontwikkelen en uitbreiden, en zo een aandeel leveren aan de noodzakelijke verduurzaming van de economie en samenleving.
Werk voor iedereen; van hoog- tot laagopgeleid
De werkgelegenheid zal ook groeien door de uitbreiding. In het hele Noordzeekanaalgebied zijn diverse bedrijven actief. Dat zijn niet alleen scheepvaartbedrijven maar het zijn ook andere bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de groothandel. Die werkgelegenheid is erg belangrijk. Voor hoog- tot laagopgeleid is daar ontzettend interessant werk ook in de techniek. Een heleboel mbo'ers kunnen er aan de slag gaan.
De nieuwe, grotere zeesluis vervangt de Noordersluis uit 1929, die na bijna 100 jaar aan vervanging toe was. Zeesluis IJmuiden is 500 m lang, 70 m breed en 18 m diep. En is daarmee de grootste zeesluis ter wereld.
Europa verbinden door het water, spoor en de weg
Het project is medegefinancierd vanuit het CEF-fonds (Connecting Europe Facility) van de Europese Unie. Dit fonds heeft als doel om de infrastructuur in de EU over het spoor, weg en water beter op elkaar te laten aansluiten om zo een trans-Europees transportnetwerk te bereiken. Lees er meer over op de speciale website.
Foto en video op deze webpagina met dank aan RWS.