Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
De Staat van de Unie-rede 2023

De belangrijkste initiatieven

Een aardbol en een munt

Wat je moet weten over de digitale euro

De Europese Commissie is vandaag met nieuw voorstel gekomen voor een toekomstige digitale euro. Daarbij gaat het om basisvoorwaarden voor een digitale euro, die de Europese Centrale Bank in de toekomst kan uitgeven, als aanvulling op contant geld, dat in de omloop blijft.

Laatste nieuws

Digitale ontdekkingsreizigers: zonder chips geen digitale wereld
  • Nieuwsartikel

“Made in Europe”: EU-chipwet gaat vandaag in

Wist je dat een smartphone ongeveer 160 chips bevat en dat een hybride voertuig tot 3500 chips? Zonder chips geen digitale wereld. Om de grote chiptekorten aan te pakken en de lidstaten te helpen is de Commissie met EU-Chipwet gekomen, die vandaag ingaat.

Gebouwen met veel groen en windmolens
  • Nieuwsartikel

Word ambassadeur van het Europees klimaatpact

Draag je het klimaat een warm hart toe en ben je betrokken bij een initiatief, dat je met anderen wil delen ter inspiratie? Dan is klimaatambassadeur worden misschien iets voor jou.

Europa in jouw buurt

EU locaties in jouw buurt

Focus op

Dit is het logo van het Spaans EU-voorzitterschap

Spanje EU-voorzitter

Het voorzitterschap van de Raad rouleert tussen de EU‑landen en wisselt om de 6 maanden. Spanje bekleedt het voorzitter-schap van 1 juli - 31 december 2023. Er wordt samengewerkt aan vier prioriteiten. Zoals vooruitgang boeken bij de groene transitie.
De stembus

Maak het verschil en laat jouw stem horen

Op 6 juni 2024 kun je in Nederland naar de Europese stembus gaan voor een nieuw Europees Parlement. Ontdek waar de verkiezingen over gaan en hoe het werkt. Samen staan we sterker in de EU.
waterstoftankstation om groen te reizen

EU-gefinancierde initiatieven in Nederland

Wist je dat de Nederlandse overheid, de EU en het bedrijfsleven samenwerken om bij te dragen aan een sterkere economie? Bekijk de EU-gefinancierde initiatieven in Nederland.

Uitgelicht

Primair Onderwijs

Een overzicht van (online) lesmateriaal over Europa voor het basisonderwijs. Kosteloos te bestellen. Dagelijks komen kinderen met de EU in aanraking, via onderwerpen als oorlog en samenwerking, energie en klimaatverandering. Dit materiaal maakt lesgeven hierover leuker, simpeler en aantrekkelijker.

Rollenspel EU-besluitvorming

Laat jouw leerlingen kennis maken met het Europese besluitvormingsproces door ze zelf de onderhandelingen te laten doen. Het rollenspel gaat over de Europese chocoladerichtlijn. Geschikt vanaf de laatste klassen voortgezet onderwijs, maar ook voor studenten en bedrijven.