Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
AV Dienst, Europese Commissie, fotograaf Lukasz Kobus
Samen werken aan een duurzamere samenleving

Op naar het eerste klimaatneutrale continent tegen 2050!

Laatste nieuws

panoramisch uitzicht tijdens een trip
  • Nieuwsartikel

Reizen: aangescherpte passagiersrechten en betere informatie voor reizigers

Als een pakketreis wordt geannuleerd, moeten reizigers zelf kunnen kiezen tussen een voucher en een terugbetaling. Reisorganisatoren kunnen reizigers niet dwingen om vouchers te accepteren. De Europese Commissie is met voorstellen gekomen om de passagiersrechten te versterken.

  • Nieuwsartikel

Elektriciteitsnetten: EU-Actieplan voor netwerken

Om consumenten van hernieuwbare elektriciteit te voorzien en ervoor te zorgen dat zij ook zelf elektriciteit kunnen produceren, moeten de elektriciteitsnetten verder en sneller worden ontwikkeld in Europa. Vandaag is de Europese Commissie met een actieplan gekomen.

digitale euro

Wat je moet weten over de digitale euro

De Europese Commissie is onlangs met een nieuw voorstel gekomen voor een toekomstige digitale euro. Daarbij gaat het om basisvoorwaarden voor een digitale euro, die de Europese Centrale Bank in de toekomst kan uitgeven, als aanvulling op contant geld, dat in de omloop blijft. (Foto: © Istock)

Label: Made in EU

De koers voor 2024 in de EU

Op 13 september 2023 heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, belangrijke zaken aangekaart waarmee Europeanen te maken krijgen. In de toespraak over de Staat van de Unie stelde zij ideeën voor om deze problemen op te lossen.

Aankomende evenementen

Europa in jouw buurt

EU locaties in jouw buurt

Focus op

Dit is het logo van het Spaans EU-voorzitterschap

Spanje EU-voorzitter

Het voorzitterschap van de Raad rouleert tussen de EU‑landen en wisselt om de 6 maanden. Spanje bekleedt het voorzitter-schap van 1 juli - 31 december 2023. Er wordt samengewerkt aan vier prioriteiten. Zoals vooruitgang boeken bij de groene transitie.
De stembus

Maak het verschil en laat jouw stem horen

Op 6 juni 2024 kun je in Nederland naar de Europese stembus gaan voor een nieuw Europees Parlement. Ontdek waar de verkiezingen over gaan en hoe het werkt. Samen staan we sterker in de EU.
waterstoftankstation om groen te reizen

EU-gefinancierde initiatieven in Nederland

Wist je dat de Nederlandse overheid, de EU en het bedrijfsleven samenwerken om bij te dragen aan een sterkere economie? Bekijk de EU-gefinancierde initiatieven in Nederland.

Uitgelicht

Primair Onderwijs

Een overzicht van (online) lesmateriaal over Europa voor het basisonderwijs. Kosteloos te bestellen. Dagelijks komen kinderen met de EU in aanraking, via onderwerpen als oorlog en samenwerking, energie en klimaatverandering. Dit materiaal maakt lesgeven hierover leuker, simpeler en aantrekkelijker.

Rollenspel EU-besluitvorming

Laat jouw leerlingen kennis maken met het Europese besluitvormingsproces door ze zelf de onderhandelingen te laten doen. Het rollenspel gaat over de Europese chocoladerichtlijn. Geschikt vanaf de laatste klassen voortgezet onderwijs, maar ook voor studenten en bedrijven.