Skip to main content
Vertegenwoordiging in Nederland logo
Vertegenwoordiging in Nederland

Rollenspel EU-besluitvorming

Download the English version of the Role-play EU decision-making

Wil je jouw leerlingen kennis laten maken met de praktische besluitvormingsprocedures in de EU? En ze door het vuur te laten gaan voor de belangen van hun land, daarbij de voortgang van het Europees project niet uit het oog verliezend? Dan is het leuk om het rollenspel EU besluitvorming te volgen bij de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag. Het is gebaseerd op de Chocoladerichtlijn.

75 minuten lang nemen de leerlingen plaats in de onderhandelingszetel van één van de EU-landen, het Europees Parlement of zijn ze een ambitieuze medewerker bij de Europese Commissie die erop gebrand is dat zijn wetsvoorstel over de chocoladerichtlijn wordt aangenomen.

De leerlingen worden bijgepraat over het besluitvormingsproces in de EU. Ook maken ze van dichtbij mee hoe de (vaak zware) onderhandelingen in de praktijk werken.

Benodigheden:

Doelgroep

Geschikt voor studenten of voor groepen die op professioneel niveau betrokken zijn bij de EU zoals ondernemingen, ambtenaren etc. Ook geschikt voor scholieren van de laatste klassen van de middelbare school. Een beperkte basiskennis van de EU is een aanrader.

Aanmelden?

Het gratis rollenspel is geschikt voor een groep van ongeveer 15-25 personen. Voor meer informatie over de workshop kun je contact met ons opnemen tel. 070-3135300. Je kunt ook mailen naar: comm-nl-den-haag(at)ec.europa.eu

Zelf spelen?

Het rollenspel is ook te downloaden, zodat je dit zelf in de klas met de leerlingen kunt doen. Een docentenhandleiding is te vinden aan het begin van het rollenspel.

Introductiefilmpje als voorbereiding op het rollenspel.

Rollenspel EU besluitvorming Docentenhandleiding
Nederlands
(3.24 MB - PDF)
Downloaden
Chocolade stem resultaat
Nederlands
(62.5 KB - XLS)
Downloaden
Rollenspel EU besluitvorming powerpoint
Nederlands
(2.02 MB - PPTX)
Downloaden

Moeite om de EU-instellingen in het besluitvormingsproces te onthouden? Gebruik dan het spiekbriefje van Prodemos.