Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland

Nieuwsachtergrond

Sommige thema's over Europa zijn veelbesproken in dit land en blijken soms toch net even wat anders in elkaar te zitten. Deze pagina toont alle feiten op een rijtje. Lees ook wat digitale platforms als META, Tiktok en Microsoft doen tegen desinfo.

Klok verzetten
  • Nieuwsartikel

De klok verzetten: waarom doen we dat ook alweer nog steeds?

Dit weekend wordt de klok weer verzet. Daarmee komt ook weer de halfjaarlijkse discussie op gang of de zomer- of wintertijd niet afgeschaft moet worden. Vaak wordt er naar Brussel gewezen om deze kwestie aan te pakken. Maar in werkelijkheid ligt de bal momenteel bij Nederland en de andere EU-landen.

A farm involved in the 'BETTER Farm beef' Programme in Thomastown, Ireland
  • Nieuwsartikel

Niet meer maar minder veehouderijen moeten hun uitstoot verminderen

Het is niet juist dat de Europese Richtlijn Industriële Emissie veel meer varkens- en pluimveehouders treft met strengere uitstootregels dan aanvankelijk was aangekondigd. Door het nieuwe voorstel van de Europese Commissie krijgen juist minder veehouders te maken met strengere regels.

lippenstift
  • Nieuwsartikel

Einde aan microplastic in shampoo en make-up in zicht

Microplastics vormen een steeds groter probleem. Er wordt steeds meer bekend over de schadelijke gevolgen van deze kleine deeltjes voor onze gezondheid en het milieu. Daarom werkt de Europese Commissie aan een verbod op microplastics die bewust zijn toegevoegd aan producten zoals make-up en shampoo.

biodiversiteit
  • Nieuwsartikel

EU stelt harde eisen op biodiversiteitstop

Op dit moment is in Montreal de biodiversiteitstop aan de gang, die als doel heeft om de grote verscheidenheid aan dieren en planten op onze planeet te redden van uitsterven.

Aerial views of Liège province, Belgium
  • Nieuwsartikel

Europese Unie en Nederland werken samen tegen PFAS

De Europese Commissie komt vandaag met strengere eisen tegen PFAS in ons voedsel. PFAS is een door de mens gemaakte stof die schadelijk is voor de gezondheid. Het heeft een negatieve invloed op ons immuunsysteem, cholesterol en de ontwikkeling van ongeboren baby’s.

Tattoo inkt
  • Nieuwsartikel

Tattoo zetten wordt veiliger

Vanaf vandaag gelden strengere normen voor tattoo-inkt in de EU, om de gezondheid van mensen die tatoeages dragen, te beschermen.