De klok verzetten: waarom doen we dat ook alweer nog steeds?
Dit weekend wordt de klok weer verzet. Daarmee komt ook weer de halfjaarlijkse discussie op gang of de zomer- of wintertijd niet afgeschaft moet worden. Vaak wordt er naar Brussel gewezen om deze kwestie aan te pakken. Maar in werkelijkheid ligt de bal momenteel bij Nederland en de andere EU-landen.

Niet meer maar minder veehouderijen moeten hun uitstoot verminderen
Het is niet juist dat de Europese Richtlijn Industriële Emissie veel meer varkens- en pluimveehouders treft met strengere uitstootregels dan aanvankelijk was aangekondigd. Door het nieuwe voorstel van de Europese Commissie krijgen juist minder veehouders te maken met strengere regels.
Einde aan microplastic in shampoo en make-up in zicht
Microplastics vormen een steeds groter probleem. Er wordt steeds meer bekend over de schadelijke gevolgen van deze kleine deeltjes voor onze gezondheid en het milieu. Daarom werkt de Europese Commissie aan een verbod op microplastics die bewust zijn toegevoegd aan producten zoals make-up en shampoo.

Nederlandse vrouw heeft baat bij gelijkheidsquotum
Deze week bleek uit de zogenoemde Boardroom Monitor dat het aantal vrouwen in bestuurskamers van bedrijven stijgt maar we zijn er nog niet.

Nieuwe pensioenwet is voorwaarde voor geld uit EU-herstelfonds
Met de inwerkingtreding van de nieuwe pensioenwet voldoet Nederland aan één van de voorwaarden voor de eerste betaling uit het EU-coronaherstelfonds, voorzien voor de tweede helft van 2023.

Europese plannen natuurherstel zetten Nederland niet op slot
Van der Wal ziet meer EU-landen met zorgen over invoering van natuurherstelwet.
EU stelt harde eisen op biodiversiteitstop
Op dit moment is in Montreal de biodiversiteitstop aan de gang, die als doel heeft om de grote verscheidenheid aan dieren en planten op onze planeet te redden van uitsterven.

Europese Unie en Nederland werken samen tegen PFAS
De Europese Commissie komt vandaag met strengere eisen tegen PFAS in ons voedsel. PFAS is een door de mens gemaakte stof die schadelijk is voor de gezondheid. Het heeft een negatieve invloed op ons immuunsysteem, cholesterol en de ontwikkeling van ongeboren baby’s.

De wolf is al sinds de jaren '70 een beschermde diersoort, met instemming van Nederland
Nederland beschermt de wolf sinds 1979 door de ondertekening van de Conventie van Bern, een internationaal verdrag dat voorziet in het behoud van soorten dieren en planten. De wolf staat sindsdien op de lijst met bedreigde diersoorten die bescherming nodig hebben.

De EU heeft het huiswerk voor de klimaattop gedaan
Er is nog maar een kleine kans dat we de grens van maximaal 1,5°C opwarming van de aarde halen, maar de EU doet er alles aan om dit toch voor elkaar te krijgen.

Zeven mythes over het huidige conflict tussen Rusland en Oekraïne
Wat klopt er wel en niet van de verhalen over Oekraine en de spanningen aan de Russisch-Oekraiense grenzen?

Tattoo zetten wordt veiliger
Vanaf vandaag gelden strengere normen voor tattoo-inkt in de EU, om de gezondheid van mensen die tatoeages dragen, te beschermen.

Nieuwsachtergrond: factcheck over de EU-begroting
Hoe wordt de EU-begroting bepaald en gecontroleerd?

Nieuwsachtergrond: inbreukprocedure is dialoog en handhaving
Soms zie je nieuwskoppen voorbij komen over dat de Europese Commissie een EU-land voor de rechter sleept. Kan dat wel zomaar en hoe zit het nou echt?

Nieuwsachtergrond: verbod op het gebruik van kunststoffen voor eenmalig gebruik
Hoe zit het nou met het verbod op wegwerplastic in de hele Europese Unie?

Nieuwsachtergrond: hoe werken de EU-handelsakkoorden?
Verdragen als CETA zijn regelmatig in het nieuws. Hoe werken deze EU-handelsakkoorden?