Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie

Nieuwsachtergrond

Sommige thema's over Europa zijn veelbesproken in dit land en blijken soms toch net even wat anders in elkaar te zitten. Deze pagina toont alle feiten op een rijtje.  

The fifth priority of the Juncker Commission for the EU: A deeper and fairer Economic and Monetary Union
 • Nieuwsartikel

Contant betalen moet een recht worden

Digitaal betalen –met een pinpas of via een app op de telefoon– wordt in de hele Europese Unie steeds gewoner. Het is makkelijk en efficiënt. Toch wordt er nog altijd meer met cash dan digitaal betaald in Europa, en 60% van de Europeanen geeft aan die mogelijkheid te willen behouden.

Bescherm kinderen online tegen misbruik
 • Nieuwsartikel

Het scannen van online berichten gebeurt nooit zomaar

Momenteel wordt er op Europees niveau onderhandeld over een voorstel voor het opsporen van online kindermisbruik. Het is een misverstand dat deze wet voor het eerst het scannen van berichten toestaat - dit gebeurt al meer dan tien jaar en op grote schaal.

Medicijnen
 • Nieuwsartikel

Medicijntekorten worden op Europees niveau aangepakt

Apothekersorganisatie KNMP waarschuwt voor een groeiend aantal medicijntekorten. De Commissie deelt deze zorgen en kwam daarom in april van dit jaar met maatregelen. Door aanpassing van de Europese geneesmiddelenwetten moeten medicijnen beter beschikbaar, toegankelijk en betaalbaarder worden.

Visit of Frans Timmermans, Executive Vice-President of the European Commission, to Luxemburg
 • Nieuwsartikel

De batterij voor jouw toekomstige elektrische auto wordt in Europa gemaakt

Wie vanaf 2035 een nieuwe auto wil kopen, kan alleen nog maar elektrisch rijden. Auto’s met verbrandingsmotoren mogen over ruim tien jaar niet meer gemaakt worden. Deze afspraak is onderdeel van het plan om de uitstoot van broeikasgassen in de EU met 55% te verminderen.

A child in bed with a tablet
 • Nieuwsartikel

Nieuwe EU-wet tegen online kindermisbruik is dringend nodig

Onlangs werd bekend dat het aantal websites waarop de meest ernstige vorm van kindermisbruik is aangetroffen sinds 2020 is verdubbeld. Het is ondraaglijk te bedenken dat er wereldwijd miljoenen foto's en video's van seksueel misbruik van kinderen online worden gedeeld.

Greywolf
 • Nieuwsartikel

Europees geld beschikbaar om boeren te helpen op te treden tegen wolf

De terugkomst van de wolf in Nederland, na een lange periode van afwezigheid, houdt de gemoederen bezig. Boeren willen maatregelen nemen tegen het roofdier om hun vee te beschermen. Er is Europees geld beschikbaar om boeren te helpen op te treden tegen de wolf, door bijv. preventieve maatregelen.

Klok verzetten
 • Nieuwsartikel

De klok verzetten: waarom doen we dat ook alweer nog steeds?

Dit weekend wordt de klok weer verzet. Daarmee komt ook weer de halfjaarlijkse discussie op gang of de zomer- of wintertijd niet afgeschaft moet worden. Vaak wordt er naar Brussel gewezen om deze kwestie aan te pakken. Maar in werkelijkheid ligt de bal momenteel bij Nederland en de andere EU-landen.

A farm involved in the 'BETTER Farm beef' Programme in Thomastown, Ireland
 • Nieuwsartikel

Niet meer maar minder veehouderijen moeten hun uitstoot verminderen

Het is niet juist dat de Europese Richtlijn Industriële Emissie veel meer varkens- en pluimveehouders treft met strengere uitstootregels dan aanvankelijk was aangekondigd. Door het nieuwe voorstel van de Europese Commissie krijgen juist minder veehouders te maken met strengere regels.

Microplastics op een lepel
 • Nieuwsartikel

Einde aan microplastic in shampoo en make-up in zicht

Microplastics vormen een steeds groter probleem. Er wordt steeds meer bekend over de schadelijke gevolgen van deze kleine deeltjes voor onze gezondheid en het milieu. Daarom werkt de Europese Commissie aan een verbod op microplastics die bewust zijn toegevoegd aan producten zoals make-up en shampoo.

biodiversiteit
 • Nieuwsartikel

EU stelt harde eisen op biodiversiteitstop

Op dit moment is in Montreal de biodiversiteitstop aan de gang, die als doel heeft om de grote verscheidenheid aan dieren en planten op onze planeet te redden van uitsterven.

Aerial views of Liège province, Belgium
 • Nieuwsartikel

Europese Unie en Nederland werken samen tegen PFAS

De Europese Commissie komt vandaag met strengere eisen tegen PFAS in ons voedsel. PFAS is een door de mens gemaakte stof die schadelijk is voor de gezondheid. Het heeft een negatieve invloed op ons immuunsysteem, cholesterol en de ontwikkeling van ongeboren baby’s.

Tattoo inkt
 • Nieuwsartikel

Tattoo zetten wordt veiliger

Vanaf vandaag gelden strengere normen voor tattoo-inkt in de EU, om de gezondheid van mensen die tatoeages dragen, te beschermen.