Met een markt van 450 miljoen consumenten is de interne markt van de EU is een van de grootste markten ter wereld met een enorm potentieel.Dankzij de interne markt maken Nederlandse bedrijven, ongeacht hun omvang, deel uit van deze dynamische EU-handelszone die de economische groei stimuleert, banen schept en zakendoen gemakkelijker maakt.
Een midden – of klein bedrijf runnen in de EU
Midden- en kleine bedrijven (MKB) verschaffen werk aan twee op de drie werknemers en zorgen voor 85% van alle nieuwe banen in de EU. In de geïntegreerde markt zijn ze een belangrijk onderdeel van de Europese economie. De Europese Commissie helpt MKB-bedrijven om zich te ontwikkelen en te groeien door informatie en financiële steun.
Zo kunnen MKB-bedrijven:
- profiteren van het vrije verkeer van goederen en diensten in de hele EU zonder juridisch obstakels en douane.
- rekenen op de steun en solidariteit van de EU wanneer zij geconfronteerd worden met uitdagingen zoals de Covid-19-pandemie en Brexit.
- profiteren van de collectieve onderhandelingspositie van de EU, die de toegang tot wereldmarkten vergemakkelijkt door handelsovereenkomsten te sluiten met andere landen en regio's.
EU-bedrijfscertificaat voor de hele EU
Om MKB-bedrijven te helpen werkt de Europese Commissie er voortdurend aan om zakendoen over de grens nog makkelijker te maken. Zo wil de Commissie op het gebied van het vennootschapsrecht de grensoverschrijdende procedures voor bedrijven, ondernemingsregisters en autoriteiten aanzienlijk vereenvoudigen. Door o.a een EU-bedrijfscertificaat voor EU-bedrijven dat een eenvoudig en betrouwbaar middel kan zijn om essentiële bedrijfsinformatie te verstrekken aan autoriteiten en belanghebbenden in de hele EU. Lees verder.
EU-financiering en steun voor bedrijven
Elk jaar steunt de EU meer dan 200 000 bedrijven en ondernemers via bedrijfsleningen, microfinanciering, garanties en durfkapitaal. De beslissing om EU-financiering te verstrekken, wordt meestal genomen door nationale financiële instellingen zoals banken, durfkapitalisten of private investeerders.
De Europese Commissie heeft tijdens de pandemie diverse staatsteunregelingen van de Nederlandse overheid snel goedgekeurd om bedrijven te steunen die door de uitbraak van het coronavirus zijn getroffen en zo te voorkomen dat ze omvielen. Zoals 1,5 miljard euro aan coronacompensatie voor Nederlandse ov-bedrijven of 385 miljoen euro om de evenementensector te steunen.
Een andere manier waarop de Commissie bedrijven steunt is wanneer er ontslagen vallen bij bedrijven door structurele veranderingen als gevolg van globalisering of een wereldwijde economische en financiële crises. Dan kan er bij de Commissie steun worden aangevraagd zodat ontslagen werknemers omscholing of bijscholing kunnen doen om een nieuwe baan te kunnen vinden. Zo heeft Nederland EU-steun ontvangen voor ontslagen bankmedewerkers uit Overijssel, die door digitalisering hun baan verloren. Ook heeft Nederland steun gekregen voor ex-werknemers van het warenhuis V&D,dat failliet ging.
EU-Herstelplan
In het licht van de economische en sociale verwoesting die de pandemie heeft aangericht, heeft de EU het herstelplan voor Europa gelanceerd om de economieën, bedrijven en burgers weer op de been te helpen. Dit zal extra steun en financieringsmogelijkheden bieden aan het Nederlandse bedrijfsleven.
Informatie en aanspreekpunten voor bedrijven
Uw bedrijf in Europa
Een portaal met praktische info over: het starten van een bedrijf in de EU, de belastingregels en -procedures, productvereisten, financiering etc.
Uw Europa-advies
Een netwerk van onafhankelijke juristen die vertrouwd zijn met zowel het EU-recht als het nationale recht in alle EU-landen, en die
- gratis, gepersonaliseerde feedback geven in alle EU-talen, binnen een week.
- het Europese recht verduidelijken dat in jouw specifieke situatie van toepassing is
- informatie geven over hoe jij jouw EU-rechten kunt uitoefenen.
SOLVIT
Bedrijven en burgers kunnen problemen hebben met de verkeerde toepassing van EU-regels door nationale overheidsinstanties. Solvit is een Europees netwerk, dat grensoverschrijdende problemen in de interne markt buiten de rechtbank tracht op te lossen. In Nederland kan je contact opnemen met het Solvitcentrum in Den Haag.
Erasmus voor jonge ondernemers
Helpt beginnende ondernemers in Europa de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om een klein bedrijf in Europa te starten en/of succesvol te leiden, door opleiding en mentorschap op de werkplek.
Enterprise Europe Network (EEN) Nederland
Helpt bedrijven om te groeien door nieuwe partnerschappen, commerciële mogelijkheden, licentieovereenkomsten en het zoeken naar partners voor onderzoek en innovatie, dat door de EU is gefinancierd. De diensten zijn toegespitst op het MKB, maar staan ook open voor alle andere bedrijven, universiteiten en onderzoekscentra.
Access2Markets
Een portaal voor potentiële en bestaande EU-exporteurs en -importeurs waar zij gedetailleerde informatie kunnen vinden over rechten, belastingen, productvoorschriften en -eisen voor alle EU-landen en meer dan 120 andere markten in de hele wereld.
Aanvullende links
Database VIES voor BTW nummers EU
Om zakendoen over de grens te vereenvoudigen zijn er diverse databases beschikbaar op het gebied van douane en belastingen. Veel gevraagd is bijvoorbeeld de VIES database, voor controle op de geldigheid van BTW-nummers. Krijg je een foutmelding? Kijk dan eens bij de veelgestelde vragen of neem contact op met de Nederlandse Belastingdienst als het BTW- nummer niet klopt.
Europese aanbestedingen
Voor aanbestedingen van de Vertegenwoordiging in Den Haag of de Europese Commissie in Brussel.