Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie

Iconische EU-projecten in Nederland: de Tweede Maasvlakte

Wist je dat de Rotterdamse haven de grootse haven van Europa is? Het Havenbedrijf Rotterdam heeft in 2008 €900 miljoen aan EU-steun gekregen om de capaciteit van de haven uit te breiden via de Tweede Maasvlakte.

Tweede Maasvlakte bij de Rotterdamse haven
@EIB


De groei van de haven was nodig om aan de vraag te kunnen voldoen en om de leidende positie van de Rotterdamse haven te behouden. De haven is o.a. belangrijk voor industrieën langs de rivier de Rijn.

De lening van de Europese investeringsbank is gebruikt voor de de infrastructuur van de Tweede Maasvlakte. Daarbij gaat het om de bouw van externe maritieme verdedigingswerken, de aanleg van land en de basisinfrastructuur van een uitbreiding van de haven van Rotterdam in de Noordzee, onderdeel van het zogeheten Deltaplan.

Water- en spoorwegen, verbindingen over de weg en pijpleidingen verbinden Europa's grootste haven met bestemmingen overal op het vaste land van Europa.

€900 miljoen
aan een lening
Begunstigde: Rotterdam Havenbedrijf

Achtergrond

De Europese investeringbank (EIB) verleent gunstige leningen voor investeringen die aansluiten bij de doelen van de EU om o.a. economische groei en banen te stimuleren. Wat de EIB biedt