Skip to main content
Vertegenwoordiging in Nederland logo
Vertegenwoordiging in Nederland

Duurzame energie opwekken met vlieger

Duurzame energie opwekken met een vlieger i.v.m. klimaatverandering? Ja, dat is mogelijk.

Vlieger, die energie opwekt
©Kitepower, TU Delft

Een onderzoeksteam van TU Delft heeft dat voor elkaar gekregen door een samenwerking met multinationale partnerbedrijven in een consortium.

Duurzame energie op afgelegen gebieden
TU Delft heeft het EU-project REACH opgericht en onderzoek gedaan. Uiteindelijk is er een mobiel windenergiesysteem bedacht. Daardoor kunnen  afgelegen en niet op het net aangesloten gebieden op een concurrerende manier van betrouwbare en schone elektriciteit worden voorzien door ‘vliegerenergie’.

EU steun als aanjager
Het windenergiesysteem de 100kW Airborne Wind Energy System (AWES) werd ontwikkeld met EU-subsidie van het  Europese onderzoeksprogramma Horizon2020, Fast to Track Innovation (FTI). Wat bedoeld is als een aanjager om innovatieve producten op de markt te brengen.  Kitepower B.V., het spin-offbedrijf van TU Delft, werd opgericht  binnen dit FTI-project en was een van de industriële partners.

Investeerders om uit te breiden
Het REACH project liep van 2015 -2019. Inmiddels heeft Kitepower in 2021 vervolgfinanciering van 3 miljoen opgehaald bij private investeerders ENERGIIQ, Stichting ifund en Windhandel Beheer. Dit met als doel om uit te breiden en het windenergiesysteem te commercialiseren.

Het project is gefinancierd via het EU-fonds: Horizon2020.

Projectaanvrager: TU Delft 

Financiering

€ 3 665 744,85
Totale begroting
€ 2 675 132,13
EU-bijdrage
Kitepower in Aruba

Sinds augustus 2021 is Kitepower uitgebreid naar het Caribische deel van Nederland met windenergie op Aruba. Lees het volledige persbericht voor meer informatie. (Het copyright van de foto rechts is van TU Delft, Kitepower.)