Nederland kan er desgewenst nu al voor zorgen dat klanten die in een winkel op afbetaling willen kopen getoetst worden op kredietwaardigheid.
Het populaire ‘Buy Now, Pay Later’ - waarbij klanten tegen geen of een geringe vergoeding de betaling van een product kunnen uitstellen tot na de levering – valt momenteel niet onder Europese regels die consumenten beschermen. Uiterlijk november 2026 gaat dit veranderen, dan moeten alle Europese landen hun wet hierop hebben aangepast. Maar Nederland hoeft daar niet op te wachten, het mag ook eerder.
De Europese richtlijn voor kredietregelingen zorgt ervoor dat consumenten in de hele Europese Unie beter beschermd zijn als zij kopen op afbetaling. Zo is vastgelegd dat zij voldoende informatie moeten krijgen over de voorwaarden en zijn er regels voor reclame-uitingen. Ook moet de kredietwaardigheid van de koper worden gecheckt voordat deze op afbetaling kan kopen. Onlangs is deze wet, die stamde uit 2008, aangepast aan de recente digitale ontwikkelingen. Ook de Buy Now, Pay later-regelingen vallen straks onder de wet. De Europese landen hebben nu een aantal jaar de tijd om deze nieuwe richtlijn op te nemen in hun nationale wetgeving.
Een Europese richtlijn is een wet die door de EU-landen eerst moet worden omgezet in nationale wetgeving. Daarvoor krijgen de landen altijd een of meerdere jaren de tijd, zodat ze de wet zorgvuldig kunnen omzetten volgens hun nationale democratische processen. De richtlijn bepaalt alleen een minimumkader: een land kan zelf bepalen hoe het de nationale regels vormgeeft en mag de wet ook strenger maken of extra regels toevoegen. Dat noemen we ook wel een nationale kop. Het is ook mogelijk om op Europese wetgeving vooruit te lopen, zoals in dit geval met het reguleren van de Buy Now, Pay Later-betalingen.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 28 oktober 2024
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland