Deze week is het weer ‘Equal Pay Day’ in de EU. Vanaf die dag in het jaar – in Nederland 14 november -werken vrouwen de rest van het jaar symbolisch voor niets.Dit komt omdat zij nog altijd minder betaald krijgen dan mannen voor hetzelfde werk.
Duitsland laat weten niet op te treden tegen PFAS-lozingen door bedrijven in de Rijn. Het verontreinigde water stroomt vervolgens naar Nederland.
De bewering dat Europese regels het onmogelijk maken om op korte termijn paal en perk te stellen aan Buy Now, Pay Later-regelingen, is onjuist. Nederland kan er desgewenst nu al voor zorgen dat klanten die in een winkel op afbetaling willen kopen getoetst worden op kredietwaardigheid.
Dit weekend wordt de klok weer verzet. Daarmee komt ook weer de halfjaarlijkse discussie op gang of de zomer- of wintertijd niet afgeschaft moet worden. Vaak wordt er naar Brussel gewezen om deze kwestie aan te pakken. Maar in werkelijkheid ligt de bal momenteel bij Nederland en de andere EU-landen.
Vorige week heeft de nieuwe regering haar eerste miljoenennota uitgebracht, met daarin de geplande overheidsuitgaven en -inkomsten voor 2025. Onderdeel van de inkomsten is ook het geld dat Nederland ontvangt uit het Europese Herstel- en Veerkrachtfonds. Vandaag maakt de Commissie € 1,3 miljard over.
Er is bijna een maand vestreken sinds de Europese verkiezingen. Vorige week besloten de regeringsleiders wie zij voordragen voor de belangrijkste functies binnen de EU, zoals de voorzitters van de Europese Commissie en de Europese Raad. Er zijn nog stappen te gaan.
In tegenstelling tot de vele verontruste berichten van de afgelopen dagen, mag rookworst in Nederland nog gewoon in de winkels blijven liggen. Wel moeten producenten die de worst niet zelf roken maar kiezen voor een kunstmatige toegevoegde rooksmaak op zoek naar een gezonder alternatief.
Vorige week heeft de Europese Commissie een conceptvoorstel gepubliceerd om mogelijk te maken dat boeren hun land bemesten met kunstmest die is gemaakt van dierlijke mest, RENURE genaamdorige week heeft de Europese Commissie een conceptvoorstel gepubliceerd om mogelijk te maken dat boeren hun land.
Premier Rutte hoopt dat de Europese verkiezingen in Nederland meer gaan leven maar waarschuwt ook dat het nu nog te vroeg is om erover te communiceren. Inderdaad zal de inhoudelijke campagne voor de verkiezingen pas over een paar weken op gang komen.
Repair Cafés zijn mateloos populair in ons land. Je kan hier vaak gratis terecht om je kapotte spullen te laten maken. Onder vrijwilligers van deze cafés zijn er zorgen over goedkope apparaten die slecht te repareren zijn vanwege het ontbreken van losse onderdelen. EU is met een oplossing gekomen.
Een visboer in de gemeente Nissewaard moet onder een nieuw vergunningsstelsel iedere avond zijn kar verplaatsen naar een andere locatie. In tegenstelling tot de berichtgeving is dit echter geen verplichting die wordt opgelegd door Europese regelgeving, maar een keuze van de gemeente zelf.
De Europese Commissie heeft de EU-landen geadviseerd om per 2040 de uitstoot van broeikasgassen met 90 % te verlagen. Dit is geen poging van Europa om de lat nog hoger te leggen op het gebied van klimaat. Wel is het een logische tussenstap op weg naar een klimaatneutrale samenleving.
Boeren krijgen minder subsidie van de Nederlandse overheid voor de eco-regeling dan hen eerst beloofd was. Deze subsidieregeling is onderdeel van het Europees landbouwbeleid. Het bedrag van de eco-regeling is door Nederland zelf op deze hoogte vastgesteld. De regeling is een groot succes gebleken.
Glitters hebben een universele aantrekkingskracht op jong en oud, menig kinderpartijtje of carnavalsfeest wordt ermee opgevrolijkt. Maar wat weinig mensen beseffen is dat glitter meestal gemaakt is van plastic en voor altijd in het milieu aanwezig blijft.
Vandaag brengt Directeur-Generaal Roberto Viola van de Europese Commissie een bezoek aan Quantum Delta NL.
Digitaal betalen –met een pinpas of via een app op de telefoon– wordt in de hele Europese Unie steeds gewoner. Het is makkelijk en efficiënt. Toch wordt er nog altijd meer met cash dan digitaal betaald in Europa, en 60% van de Europeanen geeft aan die mogelijkheid te willen behouden.
Momenteel wordt er op Europees niveau onderhandeld over een voorstel voor het opsporen van online kindermisbruik. Het is een misverstand dat deze wet voor het eerst het scannen van berichten toestaat - dit gebeurt al meer dan tien jaar en op grote schaal.
Apothekersorganisatie KNMP waarschuwt voor een groeiend aantal medicijntekorten. De Commissie deelt deze zorgen en kwam daarom in april van dit jaar met maatregelen. Door aanpassing van de Europese geneesmiddelenwetten moeten medicijnen beter beschikbaar, toegankelijk en betaalbaarder worden.
Vanaf 1 juli komt er een toeslag op plastic verpakkingen voor afhaalmaaltijden. Voor bakjes en drinkbekers die plastic bevatten betaal je extra en de verkoper moet je een alternatief zonder plastic bieden.
Wie vanaf 2035 een nieuwe auto wil kopen, kan alleen nog maar elektrisch rijden. Auto’s met verbrandingsmotoren mogen over ruim tien jaar niet meer gemaakt worden. Deze afspraak is onderdeel van het plan om de uitstoot van broeikasgassen in de EU met 55% te verminderen.
Onlangs werd bekend dat het aantal websites waarop de meest ernstige vorm van kindermisbruik is aangetroffen sinds 2020 is verdubbeld. Het is ondraaglijk te bedenken dat er wereldwijd miljoenen foto's en video's van seksueel misbruik van kinderen online worden gedeeld.
Verschillende media brachten deze week het bericht dat marktkooplui vanwege nieuwe Europese regels de plek waar zij al jaren staan kwijt dreigen te raken. Er is echter helemaal geen sprake van nieuwe regels.
De terugkomst van de wolf in Nederland, na een lange periode van afwezigheid, houdt de gemoederen bezig. Boeren willen maatregelen nemen tegen het roofdier om hun vee te beschermen. Er is Europees geld beschikbaar om boeren te helpen op te treden tegen de wolf, door bijv. preventieve maatregelen.
Vanaf 1 april zit er op de meeste blikjes in Nederland statiegeld. Nee het is geen 1 april grap.
Het is niet juist dat de Europese Richtlijn Industriële Emissie veel meer varkens- en pluimveehouders treft met strengere uitstootregels dan aanvankelijk was aangekondigd. Door het nieuwe voorstel van de Europese Commissie krijgen juist minder veehouders te maken met strengere regels.
Microplastics vormen een steeds groter probleem. Er wordt steeds meer bekend over de schadelijke gevolgen van deze kleine deeltjes voor onze gezondheid en het milieu. Daarom werkt de Europese Commissie aan een verbod op microplastics die bewust zijn toegevoegd aan producten zoals make-up en shampoo.
Deze week bleek uit de zogenoemde Boardroom Monitor dat het aantal vrouwen in bestuurskamers van bedrijven stijgt maar we zijn er nog niet.
Met de inwerkingtreding van de nieuwe pensioenwet voldoet Nederland aan één van de voorwaarden voor de eerste betaling uit het EU-coronaherstelfonds, voorzien voor de tweede helft van 2023.
Van der Wal ziet meer EU-landen met zorgen over invoering van natuurherstelwet.
Op dit moment is in Montreal de biodiversiteitstop aan de gang, die als doel heeft om de grote verscheidenheid aan dieren en planten op onze planeet te redden van uitsterven.
Nederland beschermt de wolf sinds 1979 door de ondertekening van de Conventie van Bern, een internationaal verdrag dat voorziet in het behoud van soorten dieren en planten. De wolf staat sindsdien op de lijst met bedreigde diersoorten die bescherming nodig hebben.
Er is nog maar een kleine kans dat we de grens van maximaal 1,5°C opwarming van de aarde halen, maar de EU doet er alles aan om dit toch voor elkaar te krijgen.
Wat klopt er wel en niet van de verhalen over Oekraine en de spanningen aan de Russisch-Oekraiense grenzen?
Vanaf vandaag gelden strengere normen voor tattoo-inkt in de EU, om de gezondheid van mensen die tatoeages dragen, te beschermen.
Hoe wordt de EU-begroting bepaald en gecontroleerd?
Soms zie je nieuwskoppen voorbij komen over dat de Europese Commissie een EU-land voor de rechter sleept. Kan dat wel zomaar en hoe zit het nou echt?
Hoe zit het nou met het verbod op wegwerplastic in de hele Europese Unie?
Verdragen als CETA zijn regelmatig in het nieuws. Hoe werken deze EU-handelsakkoorden?