Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel4 januari 2022Vertegenwoordiging in Nederland

Tattoo zetten wordt veiliger

Vanaf vandaag gelden strengere normen voor tattoo-inkt in de EU, om de gezondheid van mensen die tatoeages dragen, te beschermen.

Tattoo inkt
Copyright: ECHA

Steeds meer Europeanen dragen tattoos. Daarom is het extra belangrijk dat de tattoos op een veilige manier worden gezet.

Wetenschappers van het Europese Chemie-Agentschap (ECHA) hebben meer dan 4000 stoffen onderzocht en vastgesteld dat ze tot irritaties van de huid of ogen kunnen leiden of, op langere termijn, mogelijk ook kanker of genetische afwijkingen kunnen veroorzaken.

Voor die stoffen gelden nu strenge beperkingen. Veel van die stoffen werden eerder ook al geweerd uit haarkleurmiddelen of make-up.

Veiliger alternatieven, ook voor kleureninkt

Tattoos zetten blijft natuurlijk mogelijk. Inktfabrikanten kunnen andere stoffen gebruiken; ze hebben ruim twee jaar de tijd gehad om veiliger alternatieven te ontwikkelen.

Voor twee veelgebruikte kleuren, Pigment Blue 15:3 en Pigment Green 7, krijgen de fabrikanten een jaar langer de tijd om een alternatief aan te bieden, tot januari 2023.

In Nederland verandert er weinig

In Nederland golden er al langer beperkingen voor de stoffen die in tatoeage-inkt mogen worden gebruikt. Dat is geregeld via de Nederlandse Warenwetbesluit tatoeagekleurstoffen. Ook de twee kleurstoffen waarover veel te doen is, Pigment Blue 15:3 en Pigment Green 7, zijn al langer verboden in Nederland.

Dus voor Nederlandse tattoo-shops verandert er weinig. Voordeel is wel dat nu in heel Europa dezelfde regels zullen gelden.

De verantwoordelijkheid of de inkt voldoet aan de eisen, ligt bij de fabrikanten en importeurs. Tatoeëerders moeten hun klanten informeren over de inhoud van de inkt die ze gebruiken.

Animatie: Wat doet de EU om tattoos en permanente make-up veiliger te maken?

Meer achtergrond over hoe de EU chemische stoffen controleert, vind je hier.

Bijzonderheden

Datum publicatie
4 januari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland