Nederland is een van de oprichters van de Europese Unie. In 1951 richtte Nederland samen met België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Luxemburg de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) op.
Na de oorlog was er een hunkering naar vrede en stabiliteit. Het doel van EGKS was om de Europese landen van elkaar afhankelijk te maken voor steenkool en staal zodat een land zich niet langer zonder medeweten van de rest zou kunnen bewapenen.
De samenwerking leidde tot economische groei, werk en een betere levensstandaard door de gemeenschappelijke markt voor kolen en staal.
Deze vorm van de Europese integratie was de voorloper van de Europese Unie zoals we het nu kennen met 27 EU-landen.
Samen sterker
Vanaf het begin heeft Nederland aan een sterk Europa gewerkt. Samen met de andere EU-landen werkt het aan: migratie, veiligheid, een sterke en duurzame economie, klimaat en het verdedigen van de Europese belangen en waarden in de wereld. Bekijk wat Nederland op Europees niveau wil bereiken.
In 2029 is Nederland weer aan de beurt om van juli -december voor zes maanden de voorzitter van de EU te zijn. Nederland zit dan de vergaderingen voor met de EU-landen en bepaalt dan de belangrijke thema’s voor de Europese agenda.
Nederlandse EU-commissaris
Wopke Hoekstra is de Nederlandse EU-commissaris met Klimaatactie als portefeuille. Transport er daar tijdelijk bij gekomen.
Frans Timmermans was de Nederlandse EU-commissaris en uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de periode 2019 - aug. 2023.
Om lid te kunnen worden van de Europese Commissie moet iemand eerst worden voorgedragen door zijn of haar EU-land.
Tijdlijn over de ‘wapenfeiten’ van Nederland in de EU
- 18 april 1951Oprichting de voorloper van de EU (EGKS) voor vrede stabiliteit en voorspoed
- 1958Sicco Mansholt wordt de eerste Nederlandse EU-commissaris
Ook wordt hij grondlegger van het EU-landbouwbeleid. De productie en export van landbouwproducten zijn nog altijd belangrijk voor de Nederlandse economie.
- 1987Ondertekening Europese akte in Den Haag en Luxemburg
Afspraak om de eengemaakte Europese markt af te maken en een gecoördineerd buitenlands beleid te voeren.
- 199212 EU-landen ondertekenen het Verdrag van Maastricht
Dit heeft de basis gelegd voor de huidige EU en met als onderdeel de Europese Monetaire Unie (EMU). De Nederlandse EU-commissaris Hans van den Broek heeft een grote rol gespeeld bij de realisatie van het Verdrag van Maastricht.
- 1997 Verdrag van AmsterdamEU-landen ondertekenen het Verdrag van Amsterdam o.l.v. het Nederlandse EU-voorzitterschap
Met als doel om de besluitvorming in de EU te vereenvoudigen en het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid verder uit te werken.
- 1999-2004Eurocommissaris Frits Bolkestein speelde een belangrijke rol in de realisatie van de Europese interne markt
Een goed functionerende interne markt is belangrijk voor Nederland. Dat maakt vrij verkeer mogelijk voor personen, goederen, diensten en kapitaal.
- 1999De euro is ingevoerd
Op 1 januari 1999 was Nederland een van de elf EU-landen, die de euro invoerden als de nieuwe, gemeenschappelijke munt.
- 1 januari 2002De euro en de nieuwe bankbiljetten kwamen in omloop
Tegenwoordig hebben 20 van de 27 EU-landen de euro ingevoerd. Bekijk hier welke landen deelnemen aan de eurozone.
Inmiddels wordt er ook aan gewerkt om naast contant geld goede basisvoorwaarden voor een digitale euro te creëren zodat contant geld en de digitale euro hand in hand kunnen gaan mocht de ECB besluiten om een digitale euro in te voeren.