Wist je dat een groot deel van de regels die in Nederland zijn ingevoerd zoals bijvoorbeeld regels voor een beter milieu, voortvloeien uit afspraken, die de EU-landen met elkaar hebben gemaakt? Als een land het EU-recht niet naleeft of niet omzet in een nationale wetgeving, kan de Commissie uiteindelijk naar de rechter stappen.
Dit kan de Commissie doen als hoedster van de Europese verdragen, zoals overeengekomen met alle EU-landen. Ze probeert altijd in dialoog te blijven met het land in kwestie zodat een gang naar de rechter voorkomen kan worden.
Samen proberen op te lossen
Een manier om tot een oplossing te komen, is een informele dialoog tussen de Commissie en de lidstaat via een EU Pilot Programma. Daarbij gaat men in gesprek over kwesties waarbij er sprake is van mogelijke niet-naleving van het EU-recht. Deze methode wordt gebruikt vóór een formele inbreukprocedure.
De inbreukprocedure - stap voor stap
Als het uiteindelijk tot een inbreukprocedure komt, zijn dit de vijf stappen in een notendop uitgelegd:
Bekijk hier het korte filmpje over de 5 stappen.
Meestal opgelost zonder rechter
In de meeste gevallen worden zaken opgelost voordat ze voor de Europese rechter moeten komen. Dit is sneller en voorkomt een lange juridische procedure.
Een geldboete opleggen
Als het wel tot een rechtszaak komt, kan de Commissie in sommige gevallen verzoeken om geldboetes op te leggen. Dat is alleen mogelijk als een EU-land de Europese richtlijnen onvolledig heeft omgezet. In alle andere gevallen kan er pas na een tweede veroordeling een geldboete (forfaitaire som of dwangsom) worden opgelegd.
Minder EU-contributie betalen
Wat gebeurt er met de geïnde boetes als een EU-land een boete opgelegd, krijgt van het Europees Hof? Het bedrag vloeit terug naar de EU-begroting en wordt in mindering gebracht op de contributies, die de landen moeten betalen voor lidmaatschap.
Meer informatie?
Download de infographic; dialoog en debat uitgelegd in emoticons
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 16 augustus 2021