Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel2 juni 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Nieuwe EU-wet tegen online kindermisbruik is dringend nodig

Onlangs werd bekend dat het aantal websites waarop de meest ernstige vorm van kindermisbruik is aangetroffen sinds 2020 is verdubbeld. 

A child in bed with a tablet

Het is ondraaglijk te bedenken dat er wereldwijd miljoenen foto's en video's van seksueel misbruik van kinderen online worden gedeeld. Misbruik en uitbuiting kennen geen grenzen. Beelden van misdrijven die in één land zijn gepleegd, worden verspreid en over de hele wereld bekeken. Met Nederland als belangrijk epicentrum, want bijna de helft van het wereldwijde gevonden kindermisbruikmateriaal wordt hier gehost.

Om dit wereldwijde probleem aan te pakken, heeft de EU nieuwe wetgeving voorgesteld die helpt gevallen van online seksueel misbruik van kinderen te vinden, te melden en te voorkomen en slachtoffers te ondersteunen. Deze wetgeving is dringend nodig, omdat de huidige wetgeving in augustus 2024 vervalt. Daarna verloopt de verordening die nu voorziet in een uitzondering op de Europese wet die de privacy van elektronische-communicatiediensten regelt. Het is dus van belang dat er voor de Europese verkiezingen van 2024 een akkoord wordt bereikt over de nieuwe wet.

De voorgestelde regels verplichten online-dienstenproviders om materiaal over seksueel misbruik van kinderen op hun diensten op te sporen, te melden en te verwijderen. Deze opsporing is nu nog vrijwillig. De nieuwe regels verplichten bedrijven een inschatting te maken of hun platforms worden misbruikt voor de verspreiding van materiaal over seksueel misbruik van kinderen of voor het benaderen van kinderen, ook wel grooming genoemd.

Als zo’n risico gevonden wordt dan moet het bedrijf dit melden bij de nationale autoriteiten en bij een Europees centrum tegen kindermisbruik, dan gevestigd zal worden in Den Haag.

Als volwassenen is het onze plicht kinderen te beschermen. Nu hebben we die kans. Laten we die vóór 3 augustus 2024 grijpen.

Bijzonderheden

Datum publicatie
2 juni 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland