Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel16 februari 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Einde aan microplastic in shampoo en make-up in zicht

Microplastics vormen een steeds groter probleem. Er wordt steeds meer bekend over de schadelijke gevolgen van deze kleine deeltjes voor onze gezondheid en het milieu.

Microplastics op een lepel

Daarom werkt de Europese Commissie aan een verbod op microplastics die bewust zijn toegevoegd aan producten zoals make-up en shampoo. Dat geldt ook voor  microbeads die gebruikt worden in scrubs of minuscule glitters. Daarnaast komt de Commissie dit voorjaar ook met plan voor de tweede categorie microplastics – de soort die onbedoeld vrijkomt bij het uit elkaar vallen van materiaal zoals kleding.

Op weg naar een verbod

De EU-landen hebben de Europese Commissie gevraagd om de hoeveelheid microplastics in het milieu te beperken. Het Europees Parlement riep in 2018 zelfs op tot een verbod. Om bedrijven te dwingen geen microplastics meer in hun producten te gebruiken moet de Europese wetgeving over chemische stoffen in producten, genaamd REACH, aangepast worden. Dit gaat niet van de ene op de andere dag. Er gaat eerst grondig wetenschappelijk onderzoek aan vooraf, door het Europees agentschap voor chemische stoffen.Op basis van hun advies heeft de Europese Commissie onlangs een voorstel gedaan. Hier moeten experts uit alle 27 EU-landen nu hun goedkeuring aan geven. Naar verwachting gebeurt dit begin 2023. Als het Europees Parlement en de EU-landen dan niet binnen drie maanden bezwaar aan tekenen kan het verbod ingaan.

Achtergrond: breken niet af in de natuur

Microplastics zijn hele piepkleine stukjes plastic, maximaal vijf millimeter groot. Deze minuscule plasticdeeltjes breken niet af in de natuur. Ze blijven honderden jaren bestaan, in de bodem, in zeeën of rivieren, en komen op deze manier in ons voedsel en drinkwater terecht. Vaak zijn ze door fabrikanten bewust toegevoegd aan hun producten. Voorbeelden hiervan zijn cosmetica – denk aan oogschaduw of lipstick –, shampoo, of wasmiddelen. Naar schatting komt er jaarlijks langs deze weg 42.000 ton plastic in het milieu terecht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 februari 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland