Nederland doet het goed op gebied van onderzoek en innovatie in de EU en staat op de vierde plek in de kopgroep van innovatieleiders. De lijst wordt aangevoerd door Zweden gevolgd door Finland, Denemarken, Nederland en België. Dit blijkt uit een analyse van het Europees innovatiescorebord 2023, waarbij de Europese landen en regio’s onder de loep zijn genomen. Deze tool beoordeelt de relatieve sterke en zwakke punten van de nationale innovatiesystemen en helpt landen na te gaan op welke gebieden zij hun inspanningen moeten verhogen. Wat belangrijk is voor het concurrentievermogen van de EU in de wereld.
Nederland doet het goed op de volgende terreinen:
- Publiek-private co-publicaties.
- Buitenlandse promovendi.
- Levenslang leren.
- Mensen met bovengemiddelde algemene digitale vaardigheden
- Internationale wetenschappelijke co-publicaties.
Er zijn echter ook punten waar Nederland nog aan moet werken. Dit zijn:
- Uitgaven aan onderzoek & ontwikkeling
- Verkoop van innovatieve producten
- Milieugerelateerde technologieën
- Gepromoveerden.
Meer weten? Bekijk hier de factsheet en de cijfers voor Nederland. Alle Nederlandse provincies doen het goed met Noord-Holland op kop. Nederlandse regio's scoren goed op deze punten.
Wat gebeurt er in Nederland met deze EU-onderzoekssubsidies?

Nederland maakt goed gebruik van EU-steun voor onderzoek, technologie en innovatie. Via het EU-subsidieprogramma Horizon Europe voor onderzoek en innovatie halen Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen voor elke ingelegde euro bijna twee euro terug. (Bron: Rijksoverheid).
Een voorbeeld van een innovatief EU-project dat mede mogelijk is gemaakt dankzij EU-geld is Kitepower. Daarbij wordt met oog op klimaatverandering duurzame energie opgewerkt door een vlieger. Bij deze uitvinding is er een mobiel windenergiesysteem bedacht. Daardoor kunnen afgelegen en niet op het net aangesloten gebieden op een concurrerende manier van betrouwbare en schone elektriciteit worden voorzien door ‘vliegerenergie’. Lees het volledige verhaal in onze rubriek Succesverhalen.
Bekijk voor een overzicht van alle succesverhalen over innovatie en baanbrekend onderzoek in Nederland ook de speciale Europese Onderzoekswebsite.
Ook subsidie aanvragen?
Via het EU-subsidieprogramma Horizon Europe is er een budget beschikbaar van 95,5 miljard euro. Wie vragen heeft over hoe subsidie aan te vragen of over een voorlichtingsbijeenkomst, kan contact opnemen met het nationale contactpunt RVO