Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel7 november 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Voorlopig EU-akkoord om politieke advertenties aan banden te leggen

De EU-landen en het Europarlement hebben een voorlopig politiek akkoord bereikt over strengere transparantieregels voor politieke advertenties. De Europese Commissie had hiertoe een wetsvoorstel ingediend.

Right to voteHet akkoord zal o.a. betekenen dat:

  • betaalde politieke reclame duidelijk als zodanig moet worden gelabeld. Ook moeten er bepaalde basisgegevens in staan. De naam van de sponsor moet bijvoorbeeld prominent worden weergegeven. In een gemakkelijk op te vragen transparantieverklaring moet staan:
    1) welk bedrag aan de politieke reclame is uitgegeven,
    2) waar dat geld vandaan komt en
    3) wat het verband is tussen de reclame en de betrokken verkiezingen of referenda.
  • het gebruik van persoonsgegevens voor gerichte, politieke online advertenties alleen is toegestaan als de gegevens zijn verzameld bij de internetgebruiker. Bovendien moet die toestemming geven voor het gebruik ervan voor politieke reclame. Politieke microtargeting waarbij gebruik wordt gemaakt van gevoelige persoonsgegevens, zoals etnische afkomst, religieuze overtuiging of seksuele oriëntatie worden verboden.
  • Om buitenlandse inmenging te voorkomen komt er ook een verbod voor niet-EU-landen om drie maanden vóór de verkiezingen of referenda politieke advertenties te plaatsen. Strengere nationale regels worden waar nodig gehandhaafd.

De Europese Commissie verwelkomt het voorlopige akkoord. Eerlijke en transparante verkiezingen zijn het fundament van de democratie.

Wanneer gaan de nieuwe transparantieregels in? Lees het volledige persbericht van de Raad.

Bijzonderheden

Datum publicatie
7 november 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland