Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel22 maart 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 2 min

Recht op reparatie voor consument: meer en goedkopere reparaties ook buiten garantieperiode

De Europese Commissie is met een nieuw voorstel gekomen voor een nieuw 'recht op reparatie' voor consumenten, zowel binnen als buiten de wettelijke garantieperiode. Ook moeten er meer producten gerepareerd worden binnen de garantieperiode.

Energy savings at home

"Reparatie is van cruciaal belang om een einde maken aan het model van nemen, maken, kapotmaken en weggooien, dat zoveel schade toebrengt aan onze planeet, onze gezondheid en onze economie. Er is geen reden om een gloednieuw product te kopen wanneer een snoer of een ventilator kapot is. Vorig jaar hebben we regels voorgesteld om ervoor te zorgen dat producten zodanig worden ontworpen dat ze kunnen worden gerepareerd. Vandaag stellen we voor om het voor consumenten gemakkelijk en eenvoudig te maken om voor reparatie te kiezen", aldus Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal.


Het voorstel van vandaag zal ervoor zorgen dat meer producten worden gerepareerd binnen de wettelijke garantieperiode en dat consumenten gemakkelijker en goedkoper technisch herstelbare producten (zoals stofzuigers of binnenkort tablets en smartphones) kunnen laten repareren wanneer de wettelijke garantieperiode is verstreken of wanneer het goed door slijtage niet meer functioneert.

Om hergebruik te stimuleren en reparatie te vergemakkelijken stelt de Europese Commissie hetvolgende voor:

Binnen de wettelijke garantieperiode moeten verkopers reparatie aanbieden, behalve wanneer dit duurder is dan vervanging.

Buiten de wettelijke garantieperiode zullen consumenten over een nieuwe reeks rechten en middelen beschikken, waardoor 'reparatie' een gemakkelijke en toegankelijke optie zal worden:

  • het recht voor consumenten om te eisen dat producenten overgaan tot reparatie van producten die volgens de EU-regels technisch te repareren zijn, zoals wasmachines of televisies. Dit zal ervoor zorgen dat consumenten altijd iemand hebben tot wie ze zich kunnen wenden wanneer ze hun producten willen laten repareren, en zal producenten aanmoedigen duurzamere bedrijfsmodellen te ontwikkelen;
  • de verplichting voor producenten om consumenten te informeren over de producten die door de producenten zelf moeten worden gerepareerd;
  • een online reparatieplatform om consumenten in contact te brengen met reparateurs en verkopers van gerepareerde goederen in hun buurt. Het platform zal zoekopdrachten op basis van locatie en kwaliteitsnormen mogelijk maken, zodat consumenten aantrekkelijke aanbiedingen kunnen vinden en reparateurs zichtbaarder worden;
  • een Europees reparatie-informatieformulier dat consumenten bij elke reparateur kunnen opvragen, waardoor de reparatievoorwaarden en -prijzen transparanter worden en het voor consumenten gemakkelijker wordt reparatieaanbiedingen te vergelijken;
  • er zal een Europese kwaliteitsnorm voor reparatiediensten worden ontwikkeld om consumenten te helpen reparateurs te vinden die kwaliteitsvol werk leveren. Deze “gemakkelijke reparatie”-norm zal openstaan voor alle reparateurs in de hele EU die zich ertoe willen verbinden minimumkwaliteitsnormen na te leven, bijvoorbeeld op basis van de levensduur of beschikbaarheid van producten. 

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

 

Update 2 februari 2024:  Er is een voorlopig Europees akkoord bereikt.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
22 maart 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland