Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel18 oktober 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Nederland moet procedurele EU-rechten van minderjarige verdachten volledig omzetten in de nationale wet

Nederland moet de EU-richtlijn, die de rechten van minderjarige verdachten bij een strafprocedure garandeert volledig omzetten in de nationale wet. Dat heeft de Commissie Nederland vandaag laten weten via een officiële aanmaningsbrief.

Inbreukprocedure: dialoog en handhaving
AV Dienst, Europese Commissie

De betreffende richtlijn omvat de basis EU-rechten van een minderjarige verdachte of gedaagden in een strafprocedure. Minderjarigen moeten de strafprocedure kunnen begrijpen en volgen. Ze moeten gebruik kunnen maken van hun rechten om zo een eerlijk proces te kunnen krijgen. Met de richtlijn wil de EU ook recidive bij kinderen voorkomen en hun sociale integratie bevorderen.

Nederland heeft nu twee maanden de tijd om de nodige maatregelen te nemen om de door de Commissie vastgestelde tekortkomingen te verhelpen. Net als Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Slowakije, Zweden en Duitsland.

De eerste stappen bij een strafprocedure, bekend als de inbreukprocedure.
Juridische stappen

Download de volledige infographic
 

Dialoog en handhaving

Zo’n aanmaningsbrief is de eerste stap in een 'strafprocedure',de zogeheten inbreukprocedure. Als een land het EU-recht niet naleeft of niet omzet in een nationale wetgeving, kan de Commissie uiteindelijk naar de rechter stappen. Dit kan de Commissie doen als hoedster van de Europese verdragen, zoals overeengekomen met alle EU-landen. Ze probeert echter altijd in dialoog te blijven met het land in kwestie zodat een gang naar de rechter voorkomen kan worden. Lees verder.

Bijzonderheden

Datum publicatie
18 oktober 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland