Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel24 oktober 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Medicijntekort in de EU wordt verder aangepakt

Om tekorten aan kritieke medicijnen als antibiotica in de winters te voorkomen of beperken heeft de Europese Commissie een reeks vervolgmaatregelen goedgekeurd.

Medicijnen
© Europese Unie/Getty Images


Het waarborgen van de beschikbaarheid van geneesmiddelen binnen de EU is essentieel voor de opbouw van een sterke Europese gezondheidsunie. Door recente kritieke tekorten, onder meer aan bepaalde antibiotica afgelopen winter, is gebleken dat er blijvende gecoördineerde maatregelen nodig zijn voor betere voorzieningszekerheid. Ook moet eraan gewerkt worden om de Europese toeleveringsketens veerkrachtiger te maken op de lange termijn.

Dit maatregelen van vandaag omvatten o.a:

  •  de lancering van een Europees vrijwillig solidariteitsmechanisme voor geneesmiddelen (oktober 2023) dat andere EU-landen waarschuwt als een van de lidstaten een bepaald geneesmiddel nodig heeft; die andere EU-landen  kunnen dan reageren door dat geneesmiddel uit hun voorraden te leveren;
  • een Unielijst van kritieke geneesmiddelen, die tegen eind 2023 beschikbaar moet zijn en de eerste stap zal vormen van de (tegen april 2024 af te ronden) analyse van de toeleveringsketen van geselecteerde geneesmiddelen; uit deze analyse zal dan blijken waar aanvullende maatregelen nodig zijn;
  • flexibelere regels: de EU-landen kunnen gebruikmaken van vrijstellingen van de regels om ervoor te zorgen dat geneesmiddelen patiënten tijdig kunnen bereiken. Dat is inclusief een verlenging van de houdbaarheidstermijn of de snelle toelating van alternatieven. Lees verder.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
24 oktober 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland