Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel10 november 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Google verliest rechtszaak over zoekresultaten en moet miljardenboete EU betalen van Europese rechter

Google heeft de rechtszaak verloren over misbruik van machtspositie rondom getoonde zoekresultaten via o.a Google shopping. Het bedrijf moet  de Europese boete van 2,42 miljard euro betalen. Deze was eerder opgelegd door de Europese Commissie.

Muur in kantoor Google
Muur in het kantoor van Google

Dat heeft het Europees Hof vandaag bepaald in aangespannen rechtszaak door Google en moederbedrijf Alphabet.

Google was het niet eens met de opgelegde miljardenboete op 27 juni 2017. Aanleiding was een grondig onderzoek waarbij de Commissie heeft vastgesteld dat Google misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie als zoekmachine door zijn eigen prijsvergelijkingsdienst te promoten in zijn zoekresultaten en die van concurrenten onderaan te plaatsen en weg te concurreren. Dit gebeurde in 13 landen:

  • Google gaf zijn eigen prijsvergelijkingsdienst systematisch een prominente plaats: wanneer een consument in de zoekmachine van Google een zoekopdracht typte voor resultaten werden die van de eigen prijsvergelijkingsdienst van Google bovenaan (of bijna bovenaan) in de zoekresultaten weergegeven.
  • Google plaatse prijsvergelijkingsdiensten van concurrenten onderaan in zijn zoekresultaten: prijsvergelijkingsdiensten van concurrenten werden in de zoekresultaten van Google weergegeven op basis van de generieke zoekalgoritmen van Google. Google had een aantal criteria in die algoritmen opgenomen waardoor prijsvergelijkingsdiensten van concurrenten onderaan werden geplaatst. Gebleken is dat zelfs de hoogst gerangschikte concurrerende dienst gemiddeld pas op de vierde pagina van de zoekresultaten van Google kwam, en andere zelfs nog verder. De eigen prijsvergelijkingsdienst van Google was niet afhankelijk van de generieke zoekalgoritmen van Google, en werd ook niet onderaan geplaatst.

Daardoor was de prijsvergelijkingsdienst van Google veel zichtbaarder voor klanten in de zoekresultaten van Google, terwijl concurrerende prijsvergelijkingsdiensten veel minder zichtbaar waren.Gebleken is dat klanten veel vaker op resultaten klikken die zichtbaarder zijn, d.w.z. de resultaten die hoger in de zoekresultaten van Google worden weergegeven.

De aanpak van Google is illegaal volgens de EU-antitrustregels. Google heeft andere bedrijven de kans ontzegd op merites te concurreren en te innoveren. En, belangrijker nog, het heeft Europese consumenten een echte keuze aan diensten ontnomen en hen belet de voordelen van innovatie volledig te benutten vindt de Commissie.

Daarom heeft de Europese Commissie het bedrijf een geldboete van 2424495000 EUR opgelegd, waarvan 523518000 EUR hoofdelijk en gezamenlijk met de moederbedrijf Alphabet. Google en Alphabet waren hiertegen in beroep gegaan bij de Europese rechter. Deze heeft vandaag dus het beroep afgewezen en bevestigt de eerder opgelegde geldboete.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
10 november 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland