Inleiding
Welke rol speelt Europa in jouw dagelijks leven? Ontdek het op deze overzichtspagina aan de hand van deze thema’s: kringloopeconomie, energietransitie, digitalisering, veiligheid, skills en jobs.
Op weg naar een kringloopeconomie: duurzame keuzes
Repareren, hergebruiken en recyclen in plaats van weggooien – dat is goed voor de portemonnee. In een kringloopeconomie worden stoffen en spullen niet als afval gezien, maar gaan ze zo lang mogelijk mee. Ze worden gedeeld, verhuurd, hergebruikt, opgeknapt en gerecycleerd.
Zo zorgen we voor minder afval. Dit is een belangrijk onderdeel van de Green Deal om Europa klimaatneutraal te maken in 2050. Samen gaan we op weg naar een betere en groenere samenleving.
Reparen: recht-op-reparatie, ook buiten de garantieperiode
Wat doe je als jouw tosti-apparaat, tablet of mobiel kapot gaat buiten de garantieperiode? Kies je er dan voor om het te laten repareren, bijv. via een repair workshop in jouw buurt? Of koop je dan maar een nieuw apparaat? Wist je dat het in de toekomst gemakkelijker voor jou zal worden om een elektrisch apparaat ook buiten de garantieperiode te laten repareren?
Vanaf 2025 moeten het recht-op-reparatie gaan gelden in Nederland en de andere EU-landen. Wat houdt dit in? Dit betekent o.a. dat:
- consumenten het recht krijgen om reparaties te eisen voor producten die technisch te repareren zijn zoals wasmachines, televisies of smartphones nadat de garantie is verlopen;
- verkopers verplicht worden om binnen de wettelijke garantieperiode voorrang te geven aan reparatie, als dat goedkoper is of evenveel kost als het vervangen van het product. De wettelijke garantie moet met een jaar worden verlengd nadat een product is gerepareerd;
- consumenten krijgen een reparatieformulier met informatie over het reparatietermijn en de prijzen etc. Lees verder.
“Fast fashion is out of fashion“, samen in actie voor duurzamere fashion
Ontdek wat de EU eraan doet om ervoor te zorgen dat kleding en textiel langer mee gaan. Lees verder. Met deze duurzaamheidstips kun je zelf ook het verschil maken.
Duurzaam winkelen, het Ecolabel
Om het je als consument gemakkelijker te maken om tijdens het winkelen om te herkennen of iets echt duurzaam is, heeft de EU ooit een Europees ecolabel geintroduceerd.
Wist je dat 88921 producten in Nederland al een EU-ecolabel hebben? Producten met een ecolabel kun je vinden in winkels en schappen in super- en bouwmarkten. Net als in toeristische accommodaties en campings.
Betaalbare,veilige en duurzame energie
In 2050 is Europa het eerste klimaatneutrale continent. Daarom werken wij samen aan de energie-transitie, voor minder vervuiling. De weg naar dit doel is de Europese Green Deal. Het gebruik van schone energie is hier een belangrijk onderdeel van.
In 2030 moet de Co2 uitstoot met 55% gedaald zijn t.o.v. het niveau van 1990. Dit is vastgelegd in de eerste Europese klimaatwet ooit. De overgang naar schone energie is versneld door de oorlog in Oekraïne. Dat komt omdat de EU voor energieverbruik niet meer afhankelijk wilde zijn van Russische fossiele brandstoffen. Ben je benieuwd wat er wordt gedaan om schone energie mogelijk te maken? Lees verder.
Met deze tips kun je slim besparen voor een lagere energienota en jouw steentje bijdragen aan een groenere samenleving. Overigens is het zo dat hernieuwbare energie goedkoper wordt als we massaal overstappen. Dit filmpje legt het uit.
Om duurzame ontwerpen de nieuwe norm te maken in de EU, gelden er nieuwe regels sinds 19 juli 2024. Voor specifieke productgroepen is een ecologisch ontwerp een vereiste geworden. Als onderdeel daarvan moeten producten die op de markt verschijnen een digitaal paspoort hebben. Voor de consument betekent het dat ze door zo’n digitaal paspoort meer kunnen ontdekken over de duurzaamheid van het product. Zoals:
- Technische prestaties van het product.
- Materialen en hun oorsprong.
- Reparatiewerkzaamheden.
- Recyclingmogelijkheden.
- Milieugevolgen gedurende de levenscyclus.
In de strijd tegen klimaatverandering heeft Europa zich als doel gesteld om minstens 3 miljard extra bomen in de EU te planten tegen 2030. Wat is er al bereikt? Bekijk het op deze speciale website.
Investeren in een digitale toekomst
Investeren in een digitale toekomst
Digitale technologie biedt veel kansen en is nodig om verduurzaming te realiseren. Europa wil die kansen optimaal benutten en zorgt voor investeringen in innovatieve technologie en de digitale snelweg. Maar er zijn risico’s verbonden aan bepaalde technologie zoals kunstmatige intelligentie (AI).
Jij als gebruiker staat hierin centraal! Om het internet in de EU voor iedereen veilig en eerlijk te houden bepaalt EU zelf de regels op het wereldwijde web. Daarom heeft de EU de afgelopen jaren drie belangrijke wetten ingevoerd die dit regelen.
Veiliger internet
Ontdek hoe je online nu beter wordt beschermd tegen schadelijke illegale content als desinfo, kinderporno en haatzaaierij door de nieuwe online regels voor gebruikers.
Meer keuzevrijheid
Je hebt als gebruiker nu ook meer keuzevrijheid door de nieuwe regels voor grote platforms zoals META, Google, Microsoft, Apple, Amazon etc. Wat het bijv. mogelijk maakt om in Windows vooraf geïnstalleerde apps te kunnen verwijderen. En in de App Store van Apple de apps van derden te kunnen installeren.
Kortom:een groter aanbod, betere diensten, meer mogelijkheden om van provider te veranderen, ruimere toegang en eerlijkere prijzen. Lees verder.
De risico’s van AI aan banden gelegd met respect voor grondrechten
Kunstmatige intelligentie is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven geworden. Denk aan: vertaalapps, cameratoezicht in de supermarkt, medische diagnoses etc. Het kan veel voordelen opleveren maar er zijn ook risico’s. Daarom zijn er nu de aller strengste regels ter wereld om de grondrechten, de democratie, de rechtsstaat en de milieuduurzaamheid te beschermen tegen AI-systemen met een hoog risico. Lees verder.
Een veilige haven door de strijd tegen georganiseerde misdaad
De moderne georganiseerde misdaad gaat vaak over de grenzen heen, zowel binnen als buiten Europa. De grootste bedreigingen voor veiligheid in Europa zijn: terrorisme, internationale drugshandel en witwaspraktijken, georganiseerde fraude, vals geld en mensenhandel.
Opsporen en vervolgen in de hele EU
Criminelen infiltreren havens om de doorvoer van illegale goederen naar de EU te organiseren. Daarom werken we in Europa samen aan een veiligere samenleving. Dit doet de EU samen met de politie en justitie in de EU-landen om criminelen op te sporen en te vervolgen.
Een record hoeveelheid cocaïne onderschept
Een voorbeeld van succesvolle samenwerking is een grote drugsoperatie die dit voorjaar plaats heeft gevonden. Daarbij is een recordhoeveelheid van 35 ton cocaïne onderschept. Deze zat in containers uit Zuid-Amerika, die de EU binnen zijn gesmokkeld via de grote Europese havens: Rotterdam, Antwerpen en Hamburg. Lees verder.
Samen sterker!
Voor meer veiligheid in de haven is er onlangs ook een Europese Havenalliantie gelanceerd. Politie en justitie uit diverse EU-landen, de Europese Commissie, Eurojust en Europol zullen nauwer samenwerken.
Skills en jobs: een samenleving voor iedereen
Gelijke kansen, toegang tot de arbeidsmarkt, eerlijke arbeidsvoorwaarden en sociale bescherming: dit zijn allemaal rechten die de EU voor ons heeft vastgelegd.
Zo is er nog altijd een loonkloof tussen mannen en vrouwen. De EU heeft nieuwe regels die bedrijven verplicht om aan te tonen dat een man en een vrouw hetzelfde salaris krijgen voor hetzelfde werk. Bekijk jouw rechten per EU-land.
Om er in Nederland voor te zorgen dat mensen met een kwetbare positie beter mee kunnen doen op de arbeidsmarkt, geeft de EU een extra zetje. Dit doet ze door subsidie beschikbaar te stellen via het Europees Sociaal Fonds Plus. Lees verder.