Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel6 december 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese Green Deal: er komt een verbod op producten die bijdragen aan ontbossing

Door een politiek akkoord in de EU komt er verbod op producten die bijdragen aan ontbossing.

Visit of Virginijus Sinkevičius, European Commissioner, to a nature reserve in Belgium

De consumptie van rundvlees, palmolie, sojabonen, hout, cacao en koffie in de Europese Unie leidt over de hele wereld tot ontbossing en bosdegradatie.  De EU maakt daar nu een einde aan. Door het verbod worden grondstoffen en producten die verband houden met ontbossing, niet langer op de markt toegestaan.

Bedrijven die producten in de EU in de handel brengen, moeten onder andere: relevante informatie verzamelen over grondstoffen en producten om te waarborgen dat zij niet zijn geproduceerd op land dat na 31 december 2020 ontbost is of waar na die datum bosdegradatie heeft plaatsgevonden.

Ontbossing en bosdegradatie zijn belangrijke aanjagers van de opwarming van de aarde en biodiversiteitsverlies. Van de totale broeikasgasemissies is 23 % afkomstig van landbouw, bosbouw en andere vormen van landgebruik.

“Bomen en bossen zijn belangrijke bondgenoten in de strijd tegen de klimaat en biodiversiteitscrises. Bomen zuiveren onze lucht, verkoelen onze steden en nemen CO2 op. Wij moeten ook hún bondgenoten zijn. Onze verordening over ontbossing beantwoordt aan de oproep van de burgers om de Europese bijdrage aan de ontbossing tot een minimum te beperken en om duurzame consumptie te bevorderen”, aldus Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal.

Meer weten? Lees het volledige persbericht of navigeer naar de speciale website.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
6 december 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland