Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel17 november 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese Commissie wil ontbossing een halt toeroepen

De Commissie stelt nieuwe regels voor om de door de EU veroorzaakte ontbossing te beteugelen als een van de maatregelen om een klimaatneutraal Europa te worden tegen 2050.

de zonsondergang in de natuur

Alleen al over de periode van 1990 tot 2020 gerekend heeft de wereld 420 miljoen hectare bos verloren zien gaan. Dat is een oppervlakte die groter is dan die van de Europese Unie.

De belangrijkste aanjager van wereldwijde ontbossing en bosdegradatie is de uitbreiding van de landbouw, die verband houdt met de grondstoffen soja, rundvlees, palmolie, hout, cacao en koffie, en enkele van de daarvan afgeleide producten. De Europese Unie wil dit te stoppen door niet langer grondstoffen en producten op de markt toe te laten die ontbossing gerelateerd zijn.

De Europese burgers steunen de EU-maatregelen tegen ontbossing en aantasting van bossen met 1,2 miljoen reacties, die zijn binnengekomen door een openbare raadpleging.

Ontbossing en aantasting van bossen spelen een belangrijke rol bij de opwarming van de aarde en het verlies aan biodiversiteit. 23% van de uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van landbouw, bosbouw en ander landgebruik.

De nieuwe EU-regels voor ontbossing zullen:

  • EU-burgers garanderen dat de in de lijst opgenomen producten die zij kopen, gebruiken en consumeren, niet bijdragen tot de wereldwijde ontbossing en aantasting van bossen.
  • De uitstoot van CO2 in de atmosfeer door de consumptie en productie van de betrokken basisproducten in de EU  met ten minste 32 miljoen ton per jaar daalt. Dit levert een jaarlijkse besparing op van minstens 3,2 miljard euro. 
  • Illegale ontbossing en aantasting van bossen aanpakken, evenals ontbossing door uitbreiding van de landbouw veroorzaakt door de productie van de grondstoffen.

De regels zullen gelden voor rundvlees, palmolie, sojabonen, hout, cacao en koffie. Lees verder hoe dit in de praktijk zal werken. Bekijk ook het volledige persbericht.

 

Update 6 december 2022: EU-akkoord om ontbossing wereldwijd tegen te gaan.

Update 29  juni 2023: De nieuwe EU-regels tegen ontbossing  gaan in.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
17 november 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland