Ze wil ook garanderen dat contant betalen mogelijk blijft.
De euro blijft een symbool van de eenheid en kracht van Europa. In de hele eurozone en daarbuiten zijn mensen en bedrijven er al meer dan twintig jaar aan gewend om met euromunten en -biljetten te betalen. Hoewel 60% van de ondervraagden contant geld wil kunnen blijven gebruiken, kiezen steeds meer mensen ervoor om digitaal te betalen met betaalkaarten en apps van banken en andere digitale en financiële bedrijven. Deze trend werd nog eens versneld door de COVID-19-pandemie.
Om te garanderen dat in de hele eurozone eurobankbiljetten en -munten in omloop blijven en burgers en bedrijven ermee kunnen blijven betalen is de Commissie met twee wetsvoorstellen gekomen:
- een over eurocontanten als wettig betaalmiddel om de rol van contant geld veilig te stellen. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat het overal geaccepeerd wordt als betaalmiddel en het gemakkelijk toegankelijk blijft voor mensen en bedrijven in de hele eurozone;
- een voor de basisvoorwaarden voor een mogelijke digitale euro als aanvulling op eurobankbiljetten en -munten. Dit zal ervoor zorgen dat mensen en bedrijven gebruik kunnen maken van een aanvullende betaalmethode. Met deze algemeen geaccepteerde goedkope en veilige vormen van geld kunnen ze dan digitaal betalen in de eurozone. De digitale euro zal, net als contant geld nu, beschikbaar zijn naast de bestaande nationale en internationale private betaalmiddelen, zoals kaarten of apps. Het zal werken als een digitale portemonnee. Mensen en bedrijven zullen altijd en overal in de eurozone met de digitale euro kunnen betalen. De basisvoorwaarden moeten het mogelijk maken voor de Europese Centrale Bank om een digitale euro uit te kunnen geven in de toekomst.
Voordelen
- Je kunt overal in de eurozone zonder problemen met de digitale euro betalen. Dit is nu niet altijd het geval met particuliere, digitale betaalmiddelen.
- Het is gemakkelijker te gebruiken dan bestaande digitale betaalmiddelen.
- Het is kosteloos en biedt meer keuzes.
- Je kunt ermee betalen als je offline bent.
- Privacy: wanneer je de digitale euro offline gebruikt, is jouw privacy hetzelfde als wanneer je contant geld gebruikt.
- Je kunt ermee betalen als je geen bankrekening hebt.
Privacy
Als je online betaalt, heeft jouw bank alleen toegang tot de persoonlijke gegevens, die nodig zijn om betalingen uit te voeren en om fraude en witwassen van geld te voorkomen. Dit is hetzelfde als wanneer je betaalt met andere digitale betaalmiddelen, bijvoorbeeld een creditcard. Bij offline betalen heb je meer privacy dan bij alle andere digitale betaalmiddelen: jouw bank kan alleen dezelfde gegevens zien als wanneer je geld opneemt bij een geldautomaat. Niemand kan zien wat mensen met de digitale euro betalen. Meer erover weten? Bekijk de veelgestelde vragen.
Uiteindelijk is het aan de Europese Centrale Bank of en wanneer er een digitale euro moet worden ingevoerd.
Bronnen
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 28 juni 2023
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland