Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Een aardbol en een munt
©iStock
Wat je moet weten over de digitale euro:

contant en digitaal 'hand' in 'hand'

Wist je dat?
346 miljoen
Europeanen in twintig EU-landen met de euro betalen?

Wat gebeurt er straks met mijn gegevens als ik met de digitale euro betaal?

De bank waar je straks jouw digitale euro’s kan stallen, mag je gegevens alleen gebruiken om je betaalrekening te beheren en betalingen te doen, zoals nu ook al het geval is. Ook moet een bank helpen bij het opsporen van witwassen of financiering van terrorisme, maar die uitzondering bestaan nu ook al.

De ECB en centrale banken zullen straks helemaal niet kunnen zien wie de individuele gebruikers van de digitale euro zijn of wat er mee betaald wordt. Zij hebben alleen toegang tot algemene gegevens die nodig zijn om het betalingsverkeer soepel en veilig te laten verlopen.

Kan de overheid straks met de digitale euro precies volgen wat ik met mijn geld doe?

Nee, de digitale euro biedt overheden geen andere mogelijkheden om in je betalingsgegevens te kijken dan bestaande betaalmogelijkheden. Overheden volgen nu ook geen transacties van burgers. Online is betalen met de digitale euro straks te vergelijken met andere online betaalmethoden zoals IDeal of Paypal. Je gegevens moeten op dezelfde manier beschermd worden. Wanneer je offline betaalt, deel je zelfs nog minder gegevens. Het is dan te vergelijken met cash geld opnemen bij een bankautomaat.

Kan ik straks niet meer met cash betalen?

Als er een digitale euro komt, dan wordt dat een aanvulling op cash. Cash zal blijven bestaan als wettig betaalmiddel. Dat is al zo maar om dit zeker te kunnen garanderen komt de Commissie vandaag ook met een voorstel om vast te leggen dat brief- en muntgeld ook in de toekomst geaccepteerd moeten worden om te betalen. Ook moeten de landen ervoor zorgen dat cash makkelijk verkrijgbaar is, bijvoorbeeld doordat er genoeg bankautomaten zijn.

Komt de digitale euro er dus nu?

Het zal nog wel even duren voordat je echt met een digitale munt kunt betalen. Het voorstel van vandaag is alleen bedoeld om de basisvoorwaarden vast te leggen voor zo’n munt in de toekomst. In die voorwaarden worden bijvoorbeeld de garanties neergelegd voor privacy.  Het is nu aan de lidstaten en het Europees Parlement om het over die basisvoorwaarden eens te worden. Daarna moet de ECB nog bepalen hoe de invoering van zo’n munt praktisch zou moeten verlopen. Waarschijnlijk duurt het nog wel tot minstens 2028 voordat de digitale euro er echt is.

Wist je dat?
De euro is de op één na belangrijkste munt ter wereld.
Het aandeel internationale betalingen in euro's is ruwweg gelijk aan dat in Amerikaanse dollars en de euro is na de dollar de meest gebruikte valuta voor leningen en reserves van centrale banken.