Skip to main content
Vertegenwoordiging in Nederland logo
Vertegenwoordiging in Nederland

DigiPee: urine-onderzoek door Nederlands-Duitse innovatie in het digitale tijdperk

Onderzoekers uit Nederland en Duitsland hebben een digitaal apparaat voor urine-onderzoek ontwikkeld waarmee de vochtbalans kan worden gecontroleerd en andere gezondheidsproblemen kunnen worden opgespoord om zo betere thuiszorg te kunnen verlenen

Met een op een toilet gemonteerd Medipee-apparaat kan urine eenvoudig thuis worden onderzocht.
Met een op een toilet gemonteerd Medipee-apparaat kan urine eenvoudig thuis worden onderzocht. ©DigiPee
©DigiPee

Nier- en leveraandoeningen, urineweginfecties en diabetes
Wist je dat je elke keer als je naar de wc gaat, waardevolle medische informatie wegspoelt? Dat komt doordat in de urine een aantal veel voorkomende ziekten en aandoeningen, zoals onder andere urineweginfecties, nier- en leveraandoeningen en diabetes, kunnen worden opgespoord. Ook kunnen door urine-onderzoek de vochtbalans en suikerspiegel eenvoudig worden gecontroleerd.

Helaas wordt urine doorgaans alleen tijdens een doktersbezoek geanalyseerd. Er zijn weliswaar thuistests beschikbaar, maar deze zijn over het algemeen omslachtig doordat er in een bekertje moet worden geürineerd en het monster moet worden opgestuurd voor analyse. 

Voor particulier en professioneel gebruik.
Om beter gebruik te kunnen maken van de overvloed aan informatie in urine, hebben onderzoekers met steun van het door de EU gefinancierde DigiPee-project Medipee ontwikkeld: een simpel digitaal apparaat om thuis urine te kunnen analyseren. Het is ontwikkeld voor zowel particulier als professioneel gebruik. Meer weten? Lees verder op de speciale website.