Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel7 juni 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Zwemmen in Europa: groot aantal badzones voldoet aan hoogste kwaliteitsnormen

Goed nieuws voor wie deze zomer op vakantie gaat in Europa. In 2021 voldeed bijna 85 % van de Europese zwemwaterlocaties aan de strengste waterkwaliteitsnorm (‘uitstekend’) van de EU.

zwemmen in schoon water
©iStock

Oostenrijk, Malta, Kroatië, Griekenland, Cyprus, Denemarken en Duitsland scoorden het hoogst met  90 % of meer als uitstekende kwaliteitsnorm.

Dit blijkt uit het jaarlijks gepubliceerd zwemwaterverslag van het Europees Milieuagentschap in samenwerking met de Europese Commissie. Deze is gebaseerd op de monitoring van 21 859 zwemwaterlocaties in Europa, waaronder alle EU-landen, Albanië en Zwitserland.

De kwaliteit van de badzones aan de kust, die twee derde van de totale badzones uitmaken, is over het algemeen beter dan die van de badzones in het binnenland. In 2021 werd 88 % van de badzones aan de kust van de EU aangemerkt als van uitstekende kwaliteit, tegenover 78,2 % van de badzones in het binnenland.

Met de zomer die voor de deur staat, wil iedereen kunnen genieten van schoon zwemwater. Wat niet alleen belangrijk is voor de gezondheid maar ook voor het milieu.  De EU heeft ooit verplichte, voor heel Europa geldende limieten voor watervervuiling ingevoerd. De EU-landen moeten ervoor zorgen dat deze limieten niet worden overschreden door er samen aan te werken. Milieuvervuiling kent immers geen grenzen.
 
Zwemmen mogelijk geworden in gebieden die eerst vervuild waren
De invoering van een Europese norm heeft in de loop der jaren geleid tot een drastische vermindering van onbehandeld of gedeeltelijk behandeld stedelijk en industrieel afvalwater dat in zwemwater terechtkomt. Hierdoor is zwemmen ook mogelijk in veel stedelijke oppervlaktewatergebieden die voorheen zwaar vervuild waren. Meer weten? Bekijk de interactieve kaart voor de laatste info over de prestaties van alle zwemwaterlocaties.

 

 

 

 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
7 juni 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland