Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel28 november 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Zo’n 86 miljoen namaakartikelen ter waarde van 2 miljard euro in beslag genomen in de EU

In 2022 zijn er zo'n 86 miljoen namaakartikelen ter waarde van 2 miljard euro in beslag genomen aan de grens van EU. Dat is een lichte daling t.o.v. 2021. Wel zijn de in beslag genomen producten waardevoller.

Visit of Adina Vălean, European Commissioner, to The NetherlandsGames, verpakkingsmateriaal, speelgoed, sigaretten en opgenomen cd’s/dvd’s van slechte kwaliteit behoren tot de top vijf van in beslag genomen namaakartikelen in de EU. Dit staat in een vandaag verschenen rapport over de handhaving/inbreuk van het intellectueel eigendom in de EU.  Wat jaarlijks wordt uitgegeven door de Europese Commissie en het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

Nederland in de top tien met mobiele telefoons en accessoires

Tien EU-landen: Nederland, Italië, Frankrijk, Bulgarije, Duitsland, Litouwen, Spanje, Hongarije, Griekenland en Portugal waren samen goed voor ruim 96 % van het totale aantal in beslag genomen namaakartikelen. Zo zijn er voor de Nederlandse markt mobiele telefoons en accessoires uit Hongkong in beslag genomen. De meeste namaak artikelen zijn afkomstig uit China gevolgd door Turkije (kleding) en Hong Kong (accessoires voor de mobiele telefoon).

Fraude harder aanpakken

De meeste geregistreerde postpakketten met namaakproducten komen de EU binnen via de post- en expres koerier. De Europese Commissie is onlangs met een voorstel gekomen om vrij verkeer van goederen in de EU te hervormen door o.a. fraudeurs harder aan te pakken.
Lees verder het volledige bericht over in beslag genomen namaakproducten.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
28 november 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland