Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel4 september 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Wolven: Commissie roept lokale overheden op om bestaande uitzonderingen ten volle te gebruiken

De Europese Commissie start een nieuwe fase om de problemen rondom de terugkeer van de wolf in verschillende Europese regio's aan te pakken. Daarom wordt er een oproep gedaan naar alle betrokken partijen.

Greywolf

De terugkeer van de wolf naar Europese regio's waar hij lange tijd afwezig was leidt steeds vaker tot conflicten met boeren en jagers. Dit speelt vooral daar waar maatregelen om aanvallen op vee te voorkomen niet op grote schaal worden toegepast.

De Europese Commissie lanceert vandaag een nieuwe fase in haar werkzaamheden om de problemen in verband met de terugkeer van wolven aan te pakken.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zegt over de wolf: "De concentratie van wolvenroedels in sommige Europese regio's is een reëel gevaar geworden voor de vee en mogelijk ook voor mensen. Ik dring er bij de lokale en nationale autoriteiten op aan om waar nodig actie te ondernemen. De huidige EU-wetgeving stelt hen hiertoe al in staat."

Lokale gemeenschappen, wetenschappers en andere betrokken partijen worden uitgenodigd om data aan te leveren over de wolvenpopulatie en zijn impact. Tot uiterlijk 22 september 2023 kan men deze informatie sturen naar EC-WOLF-DATA-COLLECTIONatec [dot] europa [dot] eu (EC-WOLF-DATA-COLLECTION[at]ec[dot]europa[dot]eu).

Op basis van de verzamelde gegevens neemt de Commissie een besluit over een voorstel om, waar nodig, de beschermingsstatus van de wolf binnen de EU te wijzigen en het rechtskader te actualiseren, om meer flexibiliteit in te voeren, in het licht van de ontwikkeling van de soort.

Dit is een aanvulling op de huidige mogelijkheden voor lokale en nationale overheden om binnen de Europese regels actie te ondernemen. Er is EU-geld beschikbaar voor het nemen van maatregelen. Eurocommissarissen Sinkevičius (Milieu) en Wojciechowski (Landbouw) specificeerden dit 2021 middels een brief naar de ministers van Landbouw van de lidstaten. Deze brief is hier te lezen.

Het gehele persbericht over deze aankondiging rondom de bescherming van wolven is te lezen in de pershoek van de Europese Commissie.

Bijzonderheden

Datum publicatie
4 september 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland