Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel14 januari 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Witte kleurstof, titaniumdioxide vanaf deze zomer verboden in voedingsmiddelen

Vanaf deze zomer is er een verbod op de witte kleurstof, titaniumdioxide (E171) wat o.a in snoep of koek zit. Om onze gezondheid te beschermen, heeft de EU de hoogste standaard ter wereld voor veilig voedsel.

cake eten

De Commissie heeft een Europees verbod goedgekeurd. Titaniumdioxide wordt gebruikt om veel levensmiddelen een witte kleur te geven, van bakkerijproducten en broodbeleg tot soepen, sauzen, saladedressings en voedingssupplementen. De Europese voedselwaakfond EFSA heeft diverse onderzoeken gedaan en kan niet uitsluiten of titaandioxide het DNA beschadigt. EFSA stelt dat E171 niet veilig is.

"Over de veiligheid van het voedsel dat onze burgers eten en hun gezondheid valt niet te onderhandelen. Daarom zien wij toe op een strikte en voortdurende controle van de hoogste veiligheidsnormen voor de consumenten. Een hoeksteen van dit werk is ervoor te zorgen dat alleen veilige stoffen, gesteund door solide wetenschappelijk bewijs, ons bord bereiken. Met het verbod van vandaag schrappen we een levensmiddelenadditief dat niet langer als veilig wordt beschouwd. Ik reken op de medewerking van de autoriteiten van de lidstaten om ervoor te zorgen dat exploitanten van levensmiddelenbedrijven een einde maken aan het gebruik van E171 in levensmiddelen,” aldus EU-Commissaris Stella Kyriakides, gezondheid en voedselveiligheid.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
14 januari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland