Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel11 juni 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Wederopbouwconferentie Oekraïne: €1,4 miljard aan EU-steun door garanties en giften

Oekraïne ontvangt €1,4 miljard aan garanties en giften. Dat moet het herstel ondersteunen en investeringen in de particuliere sector aantrekken. De steun loopt via een investeringsinstrument voor Oekraïne.

Wij steunen Oekraine

Dit heeft de Europese Commissie vandaag bekend gemaakt tijdens de wederopbouwconferentie voor Oekraïne in Berlijn.

Energie, transport, mkb etc.

De steun is o.a. bedoeld voor het herstel en de ontwikkeling van energie-infrastructuur, die in de afgelopen maanden zwaar is getroffen door Rusland. Er gaat ook geld naar de transportsector en gemeenten. Verder krijgen mkb-bedrijven toegang tot financiering. Vooral de bedrijven, die getroffen zijn door de oorlog in de gedemilitariseerde zones en in de regio’s in de frontlinies. Oekraïense staatsbedrijven kunnen er ook hun voordeel mee doen. Lees het volledige persbericht voor meer info. 


Achtergrond

De Unie steunt Oekraïne zolang dat nodig is en heeft zich ertoe verbonden een belangrijke rol te spelen bij de wederopbouw van Oekraïne. Evenals steun te verlenen aan de investeringen die nodig zijn voor de wederopbouw van het land en aan de hervormingen, die het toetredingstraject van Oekraïne tot de EU zullen bevorderen.

Kan niet wachten tot na de oorlog

Investeringen in het herstel en de wederopbouw van Oekraïne kunnen niet wachten tot na de oorlog. De actieve gevechten vinden grotendeels in het zuiden en oosten van het land plaats, waar ook de grootste schade is geleden.De bredere economische en sociale gevolgen van de oorlog zijn echter groot en treffen heel Oekraïne. 

Gezamenlijke inspanningen nodig 

Ter ondersteuning van het herstel van de Oekraïense economie zijn gezamenlijke inspanningen nodig om ervoor te zorgen dat de economische activiteit wordt voortgezet en dat de basisinfrastructuur wordt hersteld en onderhouden. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat de voorwaarden aanwezig zijn voor herstel van de economie, waardoor inkomsten voor de staatsbegroting worden gegenereerd en het volume van de benodigde internationale hulp geleidelijk kan worden verlaagd. Het ondersteunen van de wederopbouw van Oekraïne betekent nu ook het behouden of creëren van werkgelegenheid voor Oekraïners, incl. de binnenlandse ontheemden, en het scheppen van voorwaarden voor vluchtelingen om naar Oekraïne terug te keren.


 

Bijzonderheden

Datum publicatie
11 juni 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland