Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Verklaring31 augustus 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Voorzitter Von der Leyen over de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, ontving dinsdagmiddag de beoogde nieuwe Nederlandse Eurocommissaris, Wopke Hoekstra.

Entrance to the Berlaymont building

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra is door de Nederlandse regering naar voren geschoven als opvolger van uitvoerend vicevoorzitter FransTimmermans. Op 22 augustus vertrok Timmermans uit de Europese Commissie voor een terugkeer naar de Nederlandse nationale politiek.

Voorzitter Von der Leyen sprak met Wopke Hoekstra over zijn kandidatuur voor de positie als Eurocommissaris. De voorzitter stelt dat hij "bijzonder gemotiveerd bleek en zich ten volle wil inzetten voor de Europese Unie." Volgens Von der Leyen beschikt Hoekstra over relevante beroepservaring voor deze functie.

Wopke Hoekstra wordt daarom voorgesteld als Eurocommissaris voor Klimaatactie, onder leiding van de uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal, Interinstitutionele Betrekkingen en Prognoses, Maroš Šefčovič. Het Europees Parlement de Raad moeten zich nu buigen over de kandidatuur.

De gehele verklaring van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is hier te lezen.

Bijzonderheden

Datum publicatie
31 augustus 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland