Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel16 september 2021Leestijd: 1 min

Voorbereid zijn op toekomstige noodsituaties op gezondheidsgebied

De Commissie lanceert de EU-autoriteit voor paraatheid en respons inzake noodsituaties op gezondheidsgebied (HERA) om noodsituaties op gezondheidsgebied te voorkomen, op te sporen en er snel op te reageren.     

Press conference by Margaritis Schinas, Vice-President of the European Commission, Stella Kyriakides and Thierry Breton, European Commissioners, on the launch of the European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA)

Door informatievergaring en de opbouw van responscapaciteiten zal HERA kunnen anticiperen op gezondheidsbedreigingen en potentiële gezondheidscrises.

In noodsituaties zal HERA zorgen voor de ontwikkeling, productie en verspreiding van geneesmiddelen, vaccins en andere medische tegenmaatregelen, zoals handschoenen en maskers, die in de eerste fase van de coronarespons vaak niet voldoende beschikbaar waren.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zegt hierover: "HERA is een van de bouwstenen voor een sterkere gezondheidsunie en een belangrijke stap om de EU beter voorbereid te zijn op crises. Met HERA zorgen we ervoor dat we over de nodige medische uitrusting beschikken om onze burgers tegen toekomstige gezondheidsbedreigingen te beschermen. HERA zal snel beslissingen kunnen nemen om de bevoorrading veilig te stellen." 

Voor de activiteiten van HERA zal een begroting van 6 miljard euro uit het huidige meerjarig budget voor de periode 2022-2027 worden vrijgemaakt. 

Volgende stappen

Met het oog op een soepele start en voortbouwend op de in februari 2021 opgerichte “HERA Incubator”, zal HERA als een interne structuur van de Commissie worden opgezet. Zij zal begin 2022 volledig operationeel zijn. De werking ervan zal jaarlijks worden geëvalueerd en aangepast en in 2025 zal een volledige evaluatie worden uitgevoerd.

Meer informatie

Volledig persbericht

Vragen & Antwoorden

Europese Gezondheidsunie

Coronavirus: EU-respons

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 september 2021