Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel14 september 2022Vertegenwoordiging in Nederland

Von der Leyen tijdens SOTEU-speech: “Waterstof kan een gamechanger zijn voor Europa”

De Commissie wil een nieuwe Europese waterstofbank oprichten. Dit heeft EC-voorzitter Von der Leyen vandaag gezegd tijdens haar jaarlijkse toespraak de Staat van de Unie (SOTEU) in het Europees Parlement:

EC_voorzitter speecht in het Europees Parlement

"Waterstof kan een gamechanger zijn voor Europa. We moeten waterstof omvormen van een nichemarkt tot een massamarkt. Met REPowerEU hebben we ons doel verdubbeld: tegen 2030 willen we in de Europese Unie jaarlijks tien miljoen ton hernieuwbare waterstof produceren.

Daarvoor moeten we de markt voor waterstof stimuleren om de investeringskloof te dichten en vraag en aanbod in de toekomst op elkaar af te stemmen.

Daarom kan ik vandaag aankondigen dat wij een nieuwe Europese waterstofbank zullen oprichten. Zij zal de aankoop van waterstof helpen garanderen, met name door gebruik te maken van de middelen van het Innovatiefonds. Zij zal drie miljard euro kunnen investeren om de toekomstige markt voor waterstof te helpen opbouwen. Zo wordt de economie van de toekomst gecreëerd."

Meer weten over de nieuwe plannen voor 2023? Lees de toespraak voor meer plannen.

Achtergrond
Elk jaar in september gaat de voorzitter van de Europese Commissie naar het Europees Parlement om met de Europarlementsleden te bespreken wat de Commissie het afgelopen jaar heeft gedaan, wat de plannen voor het komende jaar zijn en wat haar visie voor de toekomst is. Dit is bekend als het debat over de Staat van de Europese Unie, of SOTEU.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
14 september 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland