Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel14 juni 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Voldoende handtekeningen binnen voor het Europees burgerinitiatief een "Bontvrij Europa”

Voor het Europees burgerinitiatief een "Bontvrij Europa" zijn er een recordaantal van 1,502,319 geldige handtekeningen verzameld in 18 EU-landen. Nu moet de Europese Commissie het initiatief onder de loep nemen.

Meer inspraak
Je hebt meer inspraak dan je denkt.
© iStock


De initiatiefnemers verzoeken de Commissie om een wettelijk Europees verbod in te voeren voor:

  • bontfokkerijen
  • bontproducten van alle bontfokkerijen op de Europese interne markt.

Dit is het tiende succesvolle initiatief dat voldoet aan de drempel van 1 miljoen handtekeningen uit minstens 7 EU-landen. De Commissie heeft tot 14 december 2023 de tijd om haar officiële antwoord te presenteren, waarin ze uiteenzet of er maatregelen moeten komen. De Commissie zal de organisatoren ontmoeten om het initiatief in de komende weken uitvoerig te bespreken. Vervolgens komt er een openbare hoorzitting in het Europees Parlement.

Als de Commissie uiteindelijk vindt dat er nieuwe EU-regels moeten komen dan kan ze naar aanleiding van dit initiatief, met een formeel wetvoorstel komen na de nodige voorbereidingen. Denk aan effectbeoordelingen, online consultaties etc.

inspraak
Inspraak in EU-beleid


Achtergrond

Het Europees burgerinitiatief is in 2012 ingevoerd als een middel om de Europese burger meer inspraak te geven in Europese thema's. Dit omdat deze het dagelijks leven raken. Iedereen kan zich samen met medestanders uit de hele EU inzetten voor een thema dat hun aan het hart gaat, het debat stimuleren en met voorstellen de aanzet geven tot hervormingen.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
14 juni 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland