Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel12 mei 2022Vertegenwoordiging in Nederland

Voedselzekerheid: Europese hulp voor Oekraïne bij de export van landbouwproducten door corridors

Uit solidariteit met Oekraïne is de Commissie met een voorstel gekomen om 't land te helpen bij de export van zijn landbouwproducten.

transport
AV Dienst EC

Door de oorlog met Rusland en de blokkade van de Oekraïense havens, komen graan en landbouwproducten uit Oekraïne niet meer aan op hun bestemming. Dit vormt een bedreiging voor de mondiale voedselzekerheid en er is dan ook dringend behoefte aan alternatief vervoer.

In normale omstandigheden wordt 75 % van de Oekraïense graanproductie uitgevoerd. Graan vertegenwoordigt ongeveer 20 % van de jaarlijkse exportopbrengsten van het land. Vóór de oorlog verliep 90 % van de uitvoer van graan en oliezaden via de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee. Ongeveer een derde van de uitvoer was bestemd voor respectievelijk Europa, China en Afrika.

In het Europese actieplan wordt voorgesteld om solidariteitscorridors op te richten, om te garanderen dat Oekraïne graan kan uitvoeren en de nodige goederen, van humanitaire hulp over diervoerder tot meststoffen, kan invoeren. Lees verder voor uitgebreide informatie.

Bijzonderheden

Datum publicatie
12 mei 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland