Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel7 september 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Verplicht besparen op elektriciteit en een plafond voor Russisch gas

Rusland manipuleert de energiemarkten in de EU waardoor we geconfronteerd worden met astronomische prijzen. Om kwetsbare consumenten en bedrijven te beschermen, komt de Europese Commissie (EC) met maatregelen.  

Gas en kernenergie krijgen niet hetzelfde 'groene' label als hernieuwbare energie.

“We hebben de economische kracht, de politieke wil en de eenheid om de overhand te houden”, aldus EC-voorzitter Ursula von der Leyen

De Europese Commissie stelt deze vijf maatregelen voor:

  1. Slim besparen op elektriciteit. Er is een strategie nodig om de pieken, die de elektriciteitsprijs opdrijven, af te vlakken. EC wil een verplicht doel om het elektriciteitsverbruik tijdens de piekuren te verminderen.
  2. Inkomstenplafond voor bedrijven die elektriciteit produceren met lage kosten. Koolstofarme energiebronnen leveren onverwachte inkomsten op. Het is tijd dat de consumenten van hun lage kosten kunnen profiteren. EC stelt voor om deze onverwachte winsten af te romen voor steun voor kwetsbare mensen en bedrijven.
  3. Solidariteitsbijdrage voor bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken. Olie- en gasbedrijven hebben ook enorme winsten gemaakt. EC wil een solidariteitsbijdrage voor bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken.
  4. Liquiditeitssteun voor energienutsbedrijven. Zij moeten worden gesteund om het hoofd te kunnen bieden aan de schommelingen van de markten. EC zal het tijdelijke kader voor staatssteun aanpassen zodat staatsgaranties snel kunnen worden verleend.
  5. Plafond voor Russisch gas. Er moeten gesneden worden in de opbrengsten van Rusland, die Poetin gebruikt om deze gruwelijke oorlog tegen Oekraïne te financieren. EC is hiertoe bereidt. Aan het begin van de oorlog was het Russische pijplijngas goed voor 40% van al het ingevoerde gas. Nu is dat nog maar 9% van de gasimport EU.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
7 september 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland