Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel25 april 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Veiligheid van de consument: motorvoertuigen en speelgoed dit jaar bovenaan op de EU-lijst van gevaarlijke producten

Voor het eerst sinds 2003 staan auto's bovenaan op de lijst van gemelde gevaarlijke producten in de EU. Speelgoed staat op de tweede plaats. Verder staan beschermingsmiddelen zoals gezichtsmaskers nog steeds hoog in de lijst door de pandemie.

Press conference by Didier Reynders, European Commissioner, on the Safety Gate report

Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde jaarverslag van de Europese Commissie over Safegate. Dit is een EU-systeem voor snelle waarschuwingen over gevaarlijke non-foodproducten. Producten die een risico vormen voor de gezondheid en veiligheid van consumenten kunnen daardoor snel uit de handel worden genomen in de hele EU door de nationale autoriteiten.  

Bij de motorvoertuigen ging het vooral om technische problemen (waarvoor terugroepacties zijn georganiseerd) en bij speelgoed om de aanwezigheid van gevaarlijke chemische stoffen en problemen met knoopbatterijen. In de categorie elektrische apparaten en apparatuur leverden vooral blootliggende delen onder spanning en oververhitting problemen op.

De vijf meest voorkomende risico's die werden gemeld, waren lichamelijk letsel, chemische stoffen, brand, verstikking en elektrische schokken. In totaal werden er 4 965 follow-upberichten verspreid in Safety Gate, waaruit blijkt dat de EU-landen de waarschuwingen nauwlettend opvolgen. Vaak treffen ze nog aanvullende maatregelen voor hun eigen land.

Nederland

Onveilige producten uit de handel

Bekijk hier de Europese kaart over de onveilige producten per land.

Een aantal webshops als: Bol.com, Amazon, AliExpress etc. hebben zich er ook  toe verbonden om onveilige producten die op hun platforms worden aangeboden, snel te verwijderen door een Product Safety Pledge.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
25 april 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland