Veiligheid in Europa: ReArm Europa Plan/Paraatheid 2030 - Europese Commissie
Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
  • Nieuwsartikel
  • 19 maart 2025
  • Vertegenwoordiging in Nederland
  • Leestijd: 1 min

Veiligheid in Europa: ReArm Europa Plan/Paraatheid 2030

Europa wordt geconfronteerd wordt met aanhoudende geopolitieke dreigingen. Vanwege de urgentie heeft de Commissie dan ook een plan gepresenteerd voor de financiering en opschaling van defensie in de EU om onze veiligheid en waarden te verdedigen.

NATO military exercises - Air excercises, 2024

“Het tijdperk van het vredesdividend ligt ver achter ons. De veiligheidsarchitectuur waarop wij vertrouwden, kan niet langer als vanzelfsprekend worden beschouwd. Europa is bereid om meer te doen. We moeten investeren in defensie, onze vermogens versterken en veiligheid proactief benaderen. We nemen doortastende maatregelen en presenteren een routekaart voor Readiness 2030, met meer defensie-uitgaven en belangrijke investeringen in de Europese industriële defensievermogens. We moeten meer Europees kopen. Want daarmee versterken we de Europese technologische en industriële defensiebasis. Dat betekent dat innovatie moet worden gestimuleerd. En dat betekent dat er een EU-brede markt voor defensiematerieel tot stand moet worden gebracht.”, aldus EC-voorzitter Ursula von der Leyen.


Wat zijn de belangrijkste doelen van het plan?

Het ReArm Europa Plan/Paraatheid 2030 is bedoeld om alle direct beschikbare hefboomwerkingen te gebruiken om zo’n 800 miljard euro aan defensie-investeringen te mobiliseren door:

  • Het vrijmaken van publieke fondsen voor defensie op nationaal niveau
  • Een nieuw financieel instrument Security Action for Europe - SAFE - om urgente en massale defensie-investeringen te realiseren via gezamenlijke aankoop. De Commissie zal max. €150 miljard op de kapitaalmarkten ophalen. Dan kunnen de EU-landen hun defensiematerialen sneller opschalen tegen gunstigere voorwaarden door gezamenlijke aankoop. Voorbeelden van gezamenlijke aankoop zijn o.a: munitie, raketten, artilleriesystemen, cyberverdediging en raketverdediging.
  • Gebruikmaken van de EIB-groep voor leningen om defensie- en veiligheidsprojecten uit te breiden en privékapitaal te mobiliseren door de Spaar- en Beleggingsunie te versnellen.

Meer weten over dit plan en de White paper over defensie? Lees het volledige persbericht.



 

 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
19 maart 2025
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland