Dit om de grensbewaking verder te verbeteren aan de grenzen met Rusland en Belarus en de migranteninzet als wapen tegen te gaan.
Wat zijn hybride dreigingen?
Bij hybride dreigingen draait het om kwaadwillende landen die de EU proberen te verzwakken in een wereld van geopolitieke spanningen. Denk aan: desinformatie, cyberaanvallen, aanvallen op kritieke infrastructuur, migranten als wapen inzetten, buitenlandse inmenging in verkiezingen. De Commissie helpt EU-landen om hybride dreigingen het hoofd te bieden op verschillende manieren.
Voorzitter Von der Leyen: “We hebben een nieuwe beslissende stap gezet om onze lidstaten in de frontlinie te ondersteunen bij de bestrijding van hybride dreigingen als gevolg van de onaanvaardbare inzet van migratie als wapen door Rusland en Belarus.
Met name landen die grenzen aan Rusland en Belarus, zoals Finland met zijn 1 340-kilometergrens met Rusland, staan voor de zware uitdaging om de veiligheid van de Unie en de territoriale integriteit van de lidstaten te waarborgen.
Vandaag bieden wij deze landen verdere steun, waaronder nog eens 170 miljoen aan extra financiering voor de modernisering van elektronisch bewakingsmaterieel, de verbetering van telecommunicatienetwerken, de uitrol van mobiele detectieapparatuur en de bestrijding van indringing van drones. Autocraten mogen nooit onze Europese waarden tegen ons gebruiken.”
Europese samenwerking
De EU heeft reeds verschillende stappen ondernomen om de migranteninzet als wapen te bestrijden door Belarus, Letland, Litouwen en Polen in 2021 en door Rusland aan zijn grens met Finland. De financiële, operationele en diplomatieke inspanningen, ook met de landen van herkomst en doorreis, werden snel opgevoerd.
Om de grensbewaking aan de grenzen met Rusland en Belarus verder te verbeteren, stelt de Commissie nu extra financiering ter beschikking voor in totaal 170 miljoen euro:
- 150 miljoen euro via het instrument voor grensbeheer en visa (BMVI);
- 20 miljoen euro uit de thematische faciliteit van het BMVI voor een uitgebreidere geografische spreiding.
Deze middelen dienen voor steun aan:
- Estland voor 19,4 miljoen euro
- Finland voor 50 miljoen euro
- Letland voor 17 miljoen euro
- Litouwen voor 15,4 miljoen euro
- Polen voor 52 miljoen euro en
- Noorwegen voor 16,4 miljoen euro.
Het geld is bedoeld voor:
- de modernisering van elektronisch bewakingsmaterieel
- de verbetering van telecommunicatienetwerken
- de uitrol van mobiele detectieapparatuur
- de bestrijding van indringing van drones.
Lees verder voor de overige steun van de Commissie aan de EU-landen.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 11 december 2024
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland