Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel11 april 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Veilig vliegen: 20 Russische luchtvaartmaatschappijen staan nu op 'zwarte lijst' EU

De Europese 'zwarte lijst' voor veilig vliegen is bijgewerkt. Er zijn nu 21 Russische luchtvaartmaatschappijen toegevoegd aan de lijst. Dit omdat ze niet voldoen aan de internationale veiligheidsnormen,die voor alle luchtvaartmaatschappijen gelden.

Delivery of humanitarian cargo to Moldova through the EU Civil Protection Mechanism 

De  Europese 'zwarte lijst' voor luchtvaartmaatschappijen draait om veilig vliegen voor reizigers. Luchtvaartmaatschappijen, die op de lijst komen krijgen een exploitatieverbod of exploitatiebeperkingen omdat ze niet voldoen aan de internationale veiligheidsnormen.  Deze luchtvaartmaatschappijen kunnen niet naar, in, vanuit en over de EU vliegen. Ook luchtvaartmaatschappijen die niet naar de EU vliegen, kunnen in de zwarte lijst worden opgenomen om reizigers buiten de EU te waarschuwen voor veiligheidsproblemen. Als de veiligheidsinstanties van een niet EU-land hun verplichtingen op het vlak van internationaal veiligheidstoezicht niet kunnen nakomen, kunnen alle luchtvaartmaatschappijen van dat land in de lijst worden opgenomen.

Het Russische federale luchtvaartagentschap heeft Russische luchtvaartmaatschappijen toegestaan om honderden luchtvaartuigen die in buitenlandse handen zijn, te exploiteren zonder een geldig bewijs van luchtwaardigheid. De betrokken Russische luchtvaartmaatschappijen hebben dat bewust gedaan en daarmee de internationale veiligheidsnormen geschonden.

De Europese Commissie benadrukt dat het besluit  om de Russiche luchtvaartmaatschappijen op de zwarte lijst te zetten, los staat van de Europese sancties i.v.m. de oorlog tegen Oekraïne,

In totaal worden nu 117 luchtvaartmaatschappijen geweerd uit het luchtruim van de EU:

  • 90 luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn in 15 verschillende landen[1] waarvan de autoriteiten onvoldoende toezien op de veiligheid;
  • 21 in Rusland gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen en 6 individuele luchtvaartmaatschappijen uit andere landen, op basis van ernstige veiligheidstekortkomingen: Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Med-View Airlines (Nigeria) en Air Zimbabwe (Zimbabwe).

Meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen over veilig vliegen.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
11 april 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland