Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel14 juni 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Veilig reizen: de Europese coronapas is verlengd tot en met 30 juni 2023

De Europese coronapas om makkelijker te kunnen reizen wordt verlengd t/m 30 juni 2023. De EU-landen en het Europees Parlement zijn het daarover eens geworden.

Coronacertificaat

De Europese Commissie(EC) verwelkomt het akkoord.  Ze had voorgesteld om de Europese coronapas die 30 juni af zou lopen, met één jaar te verlengen.  De invoering van deze pas was vorig jaar een kortetermijnmaatregel om veilig reizen tijdens de COVID-19-crisis te vergemakkelijken. Momenteel waren er diverse varianten van Covid-19 rond. Het is nog onzeker hoe het zich zal ontwikkelen. Zonder deze verlenging bestond het gevaar dat we tijdens het reizen met een groot aantal verschillende nationale systemen te maken zouden krijgen, met alle verwarring en obstakels van dien.

De Europese coronapas wordt gratis verstrekt door de nationale autoriteiten. Het wordt erkend door de 27 EU-landen én door een aantal niet-EU-landen.

De EU-coronapas kan drie verschillende soorten COVID-19-certificaten omvatten:

  • een vaccinatiecertificaat,
  • een testcertificaat,
  • een herstelcertificaat.

Deze pas is geen vereiste om te mogen reizen, maar het maakt reizen wel gemakkelijker. Wie een Europese coronapas heeft, moet in principe worden vrijgesteld van testen of quarantaine.

Meer weten? Surf naar de speciale website.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
14 juni 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland