Utrecht, Tilburg, Heerlen en Arnhem krijgen EU-steun voor energietransitie en innovatie - Europese Commissie
Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
  • Nieuwsartikel
  • 31 maart 2025
  • Vertegenwoordiging in Nederland
  • Leestijd: 1 min

Utrecht, Tilburg, Heerlen en Arnhem krijgen EU-steun voor energietransitie en innovatie

Gebruikte accu's van elektrische voertuigen een ‘nieuw leven’ inblazen om o.a bouwplaatsen van energie te kunnen voorzien en als energieopslag voor betaalbare woningen. 

©iStock

Het initiatief BatteREstore van de gemeente Tiburg is een van de vier Nederlandse voorbeelden, die EU-steun zal krijgen. Samen met Utrecht, Arnhem en Heerlen behoort Tilburg tot een groep van 20 geselecteerde Europese steden, die miljoenen aan EU-subsidie zullen krijgen voor projecten rondom energietransitie en innovatie. 

94 miljoen euro voor 13 EU-landen

Dat hebben de Europese Commissie en de Franse regio Hauts-de-France vandaag bekend gemaakt. Ze zijn verantwoordelijk voor het Europees stedelijk initiatief, dat steden steunt om uitdagingen in hun stad aan te pakken. Dankzij 94 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) kunnen 13 EU-landen werken aan de transformatie van steden door verduurzaming en digitalisering.

Nederland

Hieronder meer over de Nederlandse aanpak van steden:

Gemeente Tilburg
batteREstore 
EU-begroting: 5,997,512.00 euro
Nu Tilburg zijn energietransitie versnelt, biedt batteREstore een circulaire oplossing om gebruikte EV-batterijen te hergebruiken en hun levensduur te verlengen om bouwplaatsen van energie te voorzien (2e leven) en energieopslag te bieden voor betaalbare woningen (3e leven). Lees verder.

Gemeente Utrecht
CED for the Future 
EU-begroting: 4,955,954 euro

Een nieuwe wijk, die als pilot zal dienen voor een toekomstbestendig energiesysteem om:

  • de ‘file’ op het energienet aan te pakken,
  • de piekvraag maar energie samen te verlagen in de wijk
  • meer gebruik van hernieuwbare energie. Lees verder.

Gemeente Heerlen 
PULSE-TWIN  
EU-begroting: 6,248,122.00 euro
PULSE-TWIN is een model van een digitale tweelingstad om veiligheid en leefbaarheid in de stad te vergroten m.b.v. geavanceerde digitale technologie zoals AI. Lees verder.

Gemeente Arnhem
ZERO
EU-begroting: € 4,998,550.24
ZERO biedt een bottom-up, door burgers gestuurde oplossing. Het stelt bewoners van Elderveld in staat om samen een toekomstbestendig lokaal elektriciteitsnetplan op te stellen. Dit proces maakt gebruik van een digitale tweeling van de wijk om de impact van energiekeuzes te visualiseren, wat collectieve actie en gedragsverandering stimuleert. Meer weten? Lees verder.

Bijzonderheden

Datum publicatie
31 maart 2025
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland