Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel14 februari 2022Vertegenwoordiging in Nederland

Toekomst van Europa: aanbevelingen van het panel ‘EU in de wereld en Migratie’

De slotbijeenkomst van het vierde Europese burgerpanel heeft plaatsgevonden van 11-13 februari 2022 in Maastricht.

Conference on the Future of Europe: European Citizens' Panel (Maastricht, 11-13/02/2022)

Op zondag heeft het Europese burgerpanel ‘EU in de wereld/Migratie’ 40 aanbevelingen voor de Conferentie over de Toekomst van Europa aangenomen. Het panel heeft op vijf gebieden gewerkt: onafhankelijkheid en stabiliteit; de EU als internationale partner; een sterke EU in een vreedzame wereld; migratie vanuit een menselijk oogpunt; verantwoordelijkheid en solidariteit in de gehele EU.  Zo was er een aanbeveling voor een Europees leger waarvoor uiteindelijk niet voldoende steun is gehaald.  Ook was er een aanbeveling voor een collectief migratiebeleid gebaseerd op solidariteit. De aanbevelingen van het panel komen voort uit het werk gedaan in Straatsburg op 15-17 oktober 2021 en online op 26-28 november

De derde en laatste panelbijeenkomst, met ongeveer 200 mensen met verschillende leeftijden en achtergronden, afkomstig uit alle lidstaten, was georganiseerd door het Europees Instituut voor bestuurskunde in Maastricht en Studio Europa Maastricht.  Je kunt de opnames van de plenaire vergaderingen van het panel van vrijdag en zondag bekijken.

Volgende stappen

Een van de vier Europese burgerpanels houdt eind deze maand de laatste vergadering: het panel ‘Een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid en banen/Onderwijs, cultuur, jeugd, sport/Digitale transformatie’ zal aanbevelingen aannemen op 25-27 februari in Dublin, Ierland.

Tachtig panelvertegenwoordigers (20 uit elk van de vier panels, waarvan ten minste een derde tussen 16 en 25 jaar oud is) zullen de aanbevelingen van alle panels presenteren en bespreken tijdens de plenaire vergadering van de Conferentie, waar de definitieve voorstellen van de Conferentie zullen worden voorbereid. De volgende plenaire vergadering van de Conferentie zal plaatsvinden op 11 en 12 maart in Straatsburg. De definitieve voorstellen van de plenaire vergadering zullen in het voorjaar aan de Raad van Bestuur van de Conferentie worden voorgelegd.

Tot en met 20 februari kunnen alle Europese burgers ook via het meertalige digitale platform blijven deelnemen aan de Conferentie.

Achtergrond

Tot dusver hebben twee panels aanbevelingen gedaan, over Europese democratie, waarden en rechten, de rechtsstaat en veiligheid, en over klimaatverandering, milieu en gezondheid. Deze aanbevelingen zijn besproken tijdens de plenaire vergadering van 21-22 januari.

De vier Europese burgerpanels houden rekening met de bijdragen van burgers uit heel Europa die via het meertalige digitale platform en evenementen in de lidstaten zijn verzameld. Vooraanstaande academici en andere deskundigen hebben bovendien presentaties gegeven aan de panels. De panelleden zijn willekeurig geselecteerd door gespecialiseerde contractanten, die erop hebben toegezien dat zij de diversiteit van de EU op het gebied van geografische herkomst, geslacht, leeftijd, sociaaleconomische achtergrond en opleidingsniveau weerspiegelen.

Links

Planning van de Conferentie over de Toekomst van Europa

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
14 februari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland