Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel7 maart 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Tinder belooft consumenten te informeren over prijspersonalisatie na Europese actie

Gebruikers van de datingapp Tinder zullen vanaf half april geïnformeerd worden over gepersonaliseerde kortingen. Dit is het resultaat van een gezamenlijke actie van de Europese Commissie en de nationale consumentenautoriteiten.

een smarthphone in de hand houdenTinder heeft zich ertoe verbonden om vanaf half april:

  • geen gepersonaliseerde prijsbepaling o.b.v. leeftijd toe te passen zonder de consument van tevoren duidelijk te informeren;
  • de gebruiker ook duidelijk te informeren dat er voor gepersonaliseerde kortingen op prijzen voor premiumdiensten gebruik wordt gemaakt van een geautomatiseerde vorm, en;
  • de consument te informeren waarom er gepersonaliseerde kortingen worden aangeboden, bijvoorbeeld omdat de consument niet bereid is om de premiumdiensten van Tinder tegen een standaardtarief af te nemen.

Rechten van de Consument

Volgens de Europese regels over oneerlijke handelspraktijken is misleiding van de consument verboden. Bedrijven moeten correcte informatie verstrekken zodat de consument een weloverwogen beslissing kan nemen. Ook moeten bedrijven de consument informeren over geautomatiseerde prijspersonalisatie volgens het Europese consumentenrecht. Meer weten? Lees het volledige persbericht van de Europese Commissie.

Volgende stappen

Het netwerk van Europese toezichthouders (CPC) zal actief monitoren hoe Tinder de afspraken in de app nakomt. CPC zal waar nodig de naleving daarvan afdwingen, bijvoorbeeld door het opleggen van boetes. Lees meer over het onderzoek rondom Tinder op de website van ACM.

 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
7 maart 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland