Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel18 november 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 2 min

Tijdelijke versoepeling van EU-staatsteunregels weer verlengd door de pandemie

Vandaag heeft de Europese Commissie besloten om de tijdelijke kaderregeling voor staatssteun te verlengen tot 30 juni 2022. De Commissie gaat ook extra stimulansen voor groene en digitale projecten toestaan.

EU-begroting voor de burgers en bedrijven

De liep aanvankelijk af op 31 december 2021. Door de verlenging kunnen de EU-landen hun steunregelingen waar nodig uit te breiden. Om er zo voor te zorgen dat ondernemingen die nog steeds door de crisis worden getroffen, niet ineens zonder de benodigde steun komen te zitten. Tegelijkertijd zal de Commissie de ontwikkelingen van de COVID-19-pandemie en andere risico's voor het economisch herstel nauwlettend blijven volgen.

Als de nationale overheden staatssteun willen verlenen moet dat altijd in overeenstemming zijn met de Europese staatssteunregels. Reden hiervoor is dat de EU de eerlijke concurrentie op de Europese markt wil blijven garanderen.

Banen redden
Echter door de coronapandemie is de Europese Commissie flexibeler in de goedkeuring van deze overheidsregelingen. Dit om bedrijven te helpen om banen te behouden in deze uitzonderlijke situatie.

Nieuwe stimulans voor duurzaam economisch herstel
Naast de verlenging is de Commissie vandaag ook met twee nieuwe instrumenten gekomen om duurzaam economisch herstel voor bedrijven te stimuleren:

  • Maatregelen voor investeringssteun om EU-landen te helpen de investeringskloof te dichten die door de crisis is ontstaan. De landen kunnen stimulansen creëren voor investeringen van bedrijven en dit instrument gebruiken om de groene en de digitale transities te versnellen. Deze maatregel biedt garanties tegen buitensporige verstoringen van concurrentie, zoals de eis dat ze voor een brede groep ontvangers  moeten gelden en dat de steunbedragen beperkt in omvang moeten zijn. Dit instrument is tot en met 31 december 2022 voor de EU-landen beschikbaar; en
  • Maatregelen voor solvabiliteitssteun om particuliere middelen aan te trekken en beschikbaar te stellen voor investeringen in kleine en middelgrote ondernemingen, waaronder start-ups en kleine midcaps. De EU-landen kunnen garanties verlenen aan particuliere intermediairs, waarmee stimulansen worden gecreëerd om in dit soort bedrijven te investeren en hun gemakkelijker toegang te geven tot dergelijke eigenvermogensfinanciering, die voor hen vaak moeilijk op eigen kracht aan te trekken is. Dit is zeer relevant gezien de toenemende schuldenlast van ondernemingen tijdens de crisis. Dit instrument is tot en met 31 december 2023 voor de EU-landen beschikbaar.  Meer weten? Lees het volledige persbericht voor uitgebreide informatie.

Aanpassing van mededing beleid voor groene en digitale projecten

Naast de bevordering van het economisch herstel na de coronapandemie, moeten we de Europese bedrijven ook in staat stellen hun veerkracht te vergroten en het voortouw te nemen in de groene en digitale transitie.

In een aparte mededeling stelt de Commissie daarom een aantal wijzigingen voor aan de concurrentieregels, die de EU-landen in staat moeten stellen om toekomstgerichte investeringen te ondersteunen. Dat zijn onder meer:

  • Verduurzaming van de industrie, het transport of gebouwen.
  • De uitrol van breedband.
  • Pan-Europese belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang (IPCEI) op het vlak van waterstof, cloud, gezondheidszorg en micro-elektronica.
  • Financiering van halfgeleidersystemen die enig zijn in hun soort in Europa.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
18 november 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland