Toch is niet voor iedereen duidelijk hoe de EU kan bijdragen aan de kunst- en cultuursector. Dit hebben we woensdag willen laten zien in het evenement ‘Europe’s Finest Hours’, een dag vol kunst en cultuur, medegeorganiseerd en gesteund door de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland.
Het zeer rijk gevulde dag- en avondprogramma werd samengesteld in samenwerking met EUNIC Nederland, Dutch Culture, Pakhuis de Zwijger en het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland.
De dag begon met inspirerende sessies georganiseerd door de Creative Europe Desk NL, waarin centraal stond hoe het Creative Europe-programma van de Europese Commissie bijdraagt aan de democratie in Europa, door grensoverschrijdende journalistiek, film en andere kunstvormen te ondersteunen en culturele samenwerking te bevorderen. Ook kregen kunstenaars praktische informatie over de manier waarop zij zelf een steunaanvraag of verzoek om een ‘artists’ residency’ kunnen indienen, ook in het kader van het Culture Moves Europe-programma.
Kunst helpt om anders te kijken naar belangrijke vraagstukken
Om 12 uur werd het dagprogramma officieel geopend met onder andere een gesprek tussen Klasja van de Ridder, hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, en Touria Meliani, wethouder bij de gemeente Amsterdam. Zij vertelden hoe kunst ons helpt om belangrijke vraagstukken vanuit een ander perspectief te bekijken. Zo vertelt de politicoloog en (toneel)schrijver Hendrik Vos het verhaal van de EU aan de hand van de vele persoonlijkheden en ontmoetingen die schuilgaan achter de officiële EU-geschiedenis en de toevalligheden die daarbij een cruciale rol speelden. Touria Meliani riep het publiek op om onze dromen over de grenzen heen met elkaar te delen om tot een opener en veerkrachtiger Europa te komen.
"...Where my safety is, is my home."
Op het middagprogramma stonden filmvertoningen en gesprekken met kunstenaars uit heel Europa. Oekraïense filmmakers vertelden over hun werk in de oorlog en hun belevenissen als vluchteling in West-Europa. Uit de vele gesprekken bleek dat thuis-zijn niet over grenzen gaat, maar om de mensen om je heen, zoals enkelen van hen prachtig verwoorden: "Where you feel that your community is, where you connect with people, you can call it home." En "Where my safety is, is my home."
’s Middags was er ook een paneldiscussie over meertaligheid in Europa. Er werd gesproken over de vele (officiële, regionale en minderheidstalen) in de EU, maar ook over hoe taal kan uitsluiten en een stigma kan dragen. Er zijn helaas nog altijd vele vooroordelen over taal en meertaligheid, terwijl elke vorm van meertaligheid zowel de polyglot meer hersenverbindingen en levensvreugde oplevert als tot meer begrip en diversiteit in de samenleving leidt.
Conclusie van het prachtige dagprogramma: "kunst is een taal die iedereen verstaat!"
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 7 juni 2024
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland