Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel26 april 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 2 min

Shein door EU ook aangemerkt als zeer groot onlineplatform door nieuwe strenge internetwet

De webshop Shein moet ervoor zorgen dat het een veilige internetomgeving biedt voor alle gebruikers. Dit omdat Shein nu door de EU ook is aangemerkt als groot onlineplatform met meer dan 45 miljoen gebruikers.


De webshop Shein moet ervoor zorgen dat het een veilige internetomgeving biedt voor alle gebruikers. Dit omdat Shein nu door de EU ook is aangemerkt als groot onlineplatform met meer dan 45 miljoen gebruikers. Daarmee sluit Shein aan in het rijtje van: Booking.com, Google en Facebook etc. Dat heeft de Commissie vandaag bekend gemaakt.

Alle door EU aangemerkte grote online platforms moeten verplicht maatregelen nemen om te zorgen voor online veiligheid van alle gebruikers. Dat is inclusief  minderjarigen beschermen tegen schadelijke content. Evenals systeemrisico's die voortvloeien uit hun diensten naar behoren beoordelen om dat te beperken.

Shein moet in het bijzonder werken aan: 

Zorgvuldiger toezicht op illegale producten:

  • De webshop moet de specifieke systeemrisico’s onderzoeken om de verspreiding van illegale content en producten tegen te aan. Daarbij moeten het ontwerp, de diensten en systemen zorgvuldig onder de loep worden genomen. Ook moeten ze de risicobeoordelingsverslagen naar EC sturen binnen. De eerste keer binnen 4 maanden en daarna elk jaar.
  • Het moet ook risicobeperkende maatregelen nemen om risico's aan te pakken i.v.m. namaakgoederen, onveilige producten en artikelen die intellectuele-eigendomsrechten schenden. Deze maatregelen kunnen onder meer bestaan uit:
  1.  aanpassingen van de gebruiksvoorwaarden 
  2. gebruikersinterface verbeteren voor een goede melding en opsporing van illegale producten 
  3. betere moderatie om illegale artikelen snel te kunnen verwijderen
  4. de algoritmen verfijnen om de promotie en verkoop van verboden producten te voorkomen.
  • Het bedrijf moet zijn: interne processen, middelen, tests, documentatie en toezicht op alle activiteiten voor de opsporing van systeemrisico's versterken.

Sterkere maatregelen om de consument te beschermen. Shein moet:

  • met een evaluatie komen over de mogelijke negatieve effecten op de gezondheid en veiligheid van de consument, met de nadruk op het fysieke en mentale welzijn van minderjarigen door de jaarlijkse risicobeoordelingsverslagen.
  • risico's voor de veiligheid en het welzijn van de consument beperken en voorkomen door het platform te structureren. (Incl. de gebruikersinterfaces, aanbevelingsalgoritmen en gebruiksvoorwaarden). Er moeten maatregelen worden genomen om consumenten te beschermen tegen de aankoop van onveilige of illegale goederen. Vooral door de verkoop en distributie te voorkomen van producten, die schadelijk kunnen zijn voor minderjarigen. Zoals o.a. een goede leeftijd verificatietool invoeren om de aankoop van producten waarvoor de leeftijd beperkt is aan banden te leggen.

Meer weten lees het volledige persbericht of bezoek de speciale website.
 

Bijzonderheden

Datum publicatie
26 april 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland