Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel18 januari 2022Vertegenwoordiging in Nederland

Samen werken aan een gezamenlijk Europees diploma voor hoger onderwijs

Europese diploma’s en een Europese studentenkaart moeten het voor studenten makkelijker maken om studies bij verschillende Europese hogescholen en universiteiten te combineren.

Europese universiteit

De Europese Commisie wil dat de EU-landen samen werken aan een gezamenlijk Europees diploma om de waarde van transnationale ervaringen van studenten te erkennen in het hoger onderwijs. Ook moet de landen administratieve rompslomp bij gezamenlijke programma's reduceren.

Dit staat als een van aanbevelingen in een voorstel van de Europese Commissie om bruggen te bouwen voor betere grensoverschrijdende samenwerking in het hoger onderwijs. Verder wil de Commissie dat de Europese dimensie in hoger onderwijs en onderzoek  tegen midden 2024 wordt versterkt met vier vlaggenschipinitiatieven:

  • Uitbreiden tot 60 Europese universiteiten waarbij uiterlijk midden 2024 meer dan 500 instellingen voor hoger onderwijs betrokken zijn, met een indicatief budget uit Erasmus+ van 1,1 miljard euro voor 2021-2027. Doel is een gemeenschappelijke structurele, duurzame en systemische samenwerking op lange termijn op het gebied van onderwijs, onderzoek en innovatie te ontwikkelen en te delen, waarbij Europese interuniversitaire campussen in het leven worden geroepen waar studenten, personeelsleden en onderzoekers uit heel Europa probleemloze mobiliteit kunnen genieten en samen nieuwe kennis creëren over de grenzen van landen en disciplines heen.
  • Werken aan een wettelijk statuut voor allianties van instellingen voor hoger onderwijs zodat ze middelen, capaciteiten en troeven kunnen bundelen, met een Erasmus+-proefproject vanaf 2022.
  • Werken aan een gezamenlijk Europees diploma om de waarde van transnationale ervaringen te erkennen in de kwalificatie hoger onderwijs van studenten; en de administratieve rompslomp bij gezamenlijke programma's afbouwen.
  • Het initiatief met betrekking tot de Europese studentenkaart opschalen door een unieke Europese studentenidentificatiecode in te voeren voor alle mobiele studenten in 2022 en voor alle studenten aan universiteiten in Europa tegen midden 2024, om de mobiliteit op alle niveaus te vergemakkelijken.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bekijk ook het EC-voorstel voor universiteiten.

Bijzonderheden

Datum publicatie
18 januari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland